Kolumbija će predložiti u UN-u regionalni pakt za Amazoniju

Od početka godine u Brazilu je bilo 79.513 požara, od čega nešto više od pola u Amazoniji (EPA)

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque je najavio da će na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, koja će u septembru biti održani u New Yorku, iznijeti prijedlog o regionalnom paktu za očuvanje Amazonije, kao odgovor na požare koji bukte na tom području koje nazivaju “plućima planete”.

“Želimo voditi pripreme za pakt očuvanja, u kojemu bi sudjelovale zemlje kojima je amazonski teritorij zajednički”, rekao je on u indijanskom selu Isla Ronda, na krajnjem jugu zemlje, u departmanu Amazonas, na granici s Peruom i s Brazilom.

“Trenutno se situacija s požarima kod nas ne može usporediti s onom u Brazilu, ali moramo biti pripravni i ova posjeta treba biti oglašavanje uzbune”, dodao je Duque.

Prije nego prijedlog podastre UN-u, kolumbijski predsjednik će o paktu razgovarati na binacionalnom ministarskom sastanku s peruanskim kolegom Martinom Vizcarrom, koji će u utorak biti održan u Pucallpi, na istoku Perua.

Novih 1.130 požara za 24 sata

Duque je još u subotu iz Calija uputio “poziv međunarodnoj zajednici da su za očuvanje amazonskih pluća, osim riječi, potrebni financijska i naučna podrška”.

Kolumbijski predsjednik je, nakon telefonskog razgovora s brazilskim kolegom, rekao da će se novac koristiti i za borbu s prekograničnim kriminalom povezanim s krijumčarenjem vrsta u “plućima planete”.

Uz Kolumbiju i Brazil, amazonska prašuma se proteže kroz Peru, Boliviju, Venecuelu, Gvajanu, Francusku Gvajanu, Surinam i Ekvador.

U zadnja 24 sata zabilježeno je 1.130 novih požara diljem Brazila, objavio je Državni zavod za svemirsko istraživanje – INPE.

Po najnovijim podatcima objavljenim u subotu, od početka godine u toj zemlji je bilo 79.513 požara, od čega nešto više od pola u Amazoniji.

Zahvaljujući međunarodnom pritisku, kojem je pridonio i samit G7, koji je požare u Amazoniji uvrstio u svoj dnevni red, Brazil se u nedjelju napokon prenuo i poslao dva aviona C-130 Hercules, koji su iznad prašume izbacili prve desetke hiljada litara vode.

Izvor: Agencije