Više od pola miliona ljudi i neredi na protestima u Barceloni

Barcelona, Katalonija, Policija
Hiljade studenata i učenika, koji su u srijedu stupili u trodnevni štrajk, pokušavali su doći do zgrade španske nacionalne policije koju čuva interventna policija (EPA)

Španjolsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u petak da je odobrilo slanje policijskog pojačanja na periferiju Barcelone, nakon pet dana prosvjeda zbog izricanja zatvorskih kazni katalonskim separatistima, prenio je Tanjug.

Ministarstvo je večeras saopštilo da je tokom nekoliko dana protesta u Barceloni privedeno 128 osoba i dodalo da je 207 policajaca povrijeđeno.

U Barceloni se u petak okupilo približno 525.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije u prosvjedu protiv osuđujućih presuda svojim čelnicima i tražeći odcjepljenje od Španjolske, podatak je gradske policije, kako prenosi Hina.

Glavno okupljanje gdje se nalazi najveći broj prosvjednika prolazi mirno s brojnim istaknutim zastavama koje simboliziraju nezavisnost i transparentima “sloboda političkim zatvorenicima”.

U drugom dijelu grada tisuće studenata i učenika, koji su u srijedu stupili u trodnevni štrajk, pokušavali su doći do zgrade španjolske nacionalne policije koju čuva interventna policija.

Ondje je došlo do okršaja u kojem su privedene tri osobe, od koje dvoje maloljetnika, a jedan je policajac ozlijeđen.

Studenti zamaskiranih lica bacali su kamenje i boce pa se povlačili nakon intervencije policije.

Na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije u petak je u toj pokrajini na sjeveroistoku Španjolske nastupio opći štrajk, a tisuće prosvjednika pristižu u Barcelonu gdje će navečer u masovnom prosvjedu zatražiti oslobođenje zatvorenih katalonskih dužnosnika, javila je Hina.

Prosvjednici su jutros zatvorili granicu s Francuskom i još najmanje 25 prometnica.

Na aerodromu El Prat pored Barcelone preventivno je otkazano 55 letova, od čega 36 španjolske aviokompanije Vueling. Ostali letovi zasad se odvijaju kako je bilo predviđeno.

Vlakovi i gradska podzemna željeznica prometuju, no s minimalnim kapacitetima.

Bolnice normalno rade te su poručile da će tijekom dana prema ustaljenom rasporedu primiti sve koji zatraže njihove usluge.

‘Marševi slobode’ prema Barceloni

U međuvremenu u Barcelonu ulaze tisuće prosvjednika koji su u srijedu počeli “marševe slobode”, 100 kilometara dugo pješačenje iz pet katalonskih gradova. Priključila im se i šesta kolona iz Castelldefelsa, grada blizu Barcelone.

Studenti i učenici su u srijedu stupili u trodnevni štrajk te će se priključiti prosvjedima.

Okupljanja su već počela na više mjesta u glavnom gradu Katalonije.

Prethodno je, u četvrtak navečer, došlo do novih prosvjeda u Barceloni i Gironi, koji su počeli mirno, no kasnije su prerasli u nerede.

U Barceloni je nakon mirnih prosvjeda došlo do obračuna radikalnih ljevičarskih i desničarskih skupina, zagovornika nezavisnosti i njenih protivnika.

“Broj incidenata je pao, no porastao je u intenzitetu nasilja. Ni katalonska vlada niti katalonska policija neće tolerirati nikakvo nasilno ponašanje”, rekao je katalonski šef unutarnjih poslova Miquel Buch na konferenciji za medije.

Barcelona sigurna za turiste

Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekao je kako turisti bez problema i straha za sigurnost mogu posjećivati Barcelonu.

“Ovo je nanijelo veliku štetu reputaciji Katalonije. No Barcelonu se može posjećivati bez problema jer su to bili izgredi manjih grupa”, izjavio je na konferenciji za medije u Madridu.

Rekao je da je smanjenje potrošnje struje palo u petak za sedam posto što je, prema njegovim riječima, pokazatelj da štrajk nema većeg utjecaja. Luke u Barceloni i Tarragoni su otvorene i funkcioniraju, napomenuo je španjolski ministar.

U ponedjeljak je Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine kojeg je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.

Od tada su počeli nasilni prosvjedi u kojima u Barceloni nanesena materijalna šteta od 1,5 milijuna eura, priopćile su gradske vlasti. Na ulicama je tijekom četiri dana bilo zapaljeno 700 kontejnera za smeće.

Katalonska vlada i stranke za nezavisnost pozvale su prosvjednike na mirne i nenasilne prosvjede.

Izvor: Agencije