Koliko zemlje regije ulažu u razvoj

Države ulažu u istraživanje i razvoj kako bi stvorile društvo zasnovano na znanju, inovacijama i najsavremenijim tehnologijama (Reuters)

Svjetska banka (WB) i Institut za statistiku pri Organizaciji za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih naroda (UNESCO) objavili su rezultate istraživanja o visini bruto domaćih izdataka za istraživanje i razvoj od 2002. do 2010. godine.

Istraživanje je obuhvatilo 114 zemalja.

Od zemalja bivše Jugoslavije, država koja najviše ulaže u istraživanja i razvoj je Slovenija, koja se nalazi na 17. mjestu svjetske ljestvice. Slijede Crna Gora (31. mjesto), Srbija (36), Hrvatska (40), Makedonija (80) i na kraju Bosna i Hercegovina (113).

Mađarska, najbolja u regiji

Od ostalih zemalja u okruženju Mađarska je na 32. mjestu, Turska na 38, Grčka na 50, Bugarska na 52, Rumunija na 57. i Albanija na 92. mjestu.

Među 20 najbolje rangiranih zemalja u svijetu, 13 je evropskih. Također, od 50 najbolje pozicioniranih zemalja u ovom istraživanju 32 su evropske zemlje, što Evropu čini kontinentom na kojem se najviše ulaže u istraživanje i razvoj.

Država koja najviše ulaže u istraživanja i razvoj je Izrael, a slijede Finska, Švedska, Japan, Južna Koreja, Danska, Švicarska, Njemačka, Sjedinjene Američke Države i Austrija.

Velika Britanija se nalazi na 19. mjestu, Kina je 25, Rusija 29, Iran 42, a Indija je pozicionirana na 43. mjestu.

Finska, najbolja u Evropi

Na nivou regija i kontinenata, Finska je najbolje rangirana zemlja u Evropi, Izrael na području zapadne Azije, Japan na području Okeanije, Južna Koreja na Dalekom istoku, SAD u sjevernoj Americi, Singapur u jugoistočnoj Aziji, Tunis u sjevernoj Africi, Brazil u Latinskoj Americi i Južnoafrička Republika u subsaharskoj Africi.

Pet zemalja u svijetu koje su zabilježile najmanje bruto domaće izdatke za istraživanje i razvoj su Bruneji koji se nalaze na 110. mjestu, a slijede Laos, Lesoto, Bosna i Hercegovina i Gambija.

Rezultati istraživanja UNESCO-a i Svjetske banke zasnivaju se na ukupnim bruto domaćim izdacima svake države za istraživanje i razvoj.

Istraživanje i razvoj je investicija u životni vijek proizvoda, ali i kompanije. Onaj koji ne ulaže u istraživanje i razvoj ubrzo ispada iz ”utrke” na tržištu i preuzima ga konkurencija, jer u uvjetima snažno izražene konkurentnosti, uzrokovane sve većim brojem učesnika na globalnom tržištu, komparativne prednosti se mijenjaju i nestaju u kratkom vremenskom periodu.

Države ulažu u istraživanje i razvoj kako bi stvorile društvo zasnovano na znanju, inovacijama i najsavremenijim tehnologijama.

Izvor: Agencije