Koliko troše političke stranke u Hrvatskoj i BiH

Donacije su značajan prihod političkih stranaka (Al Jazeera)

Hrvatske političke stranke su u 2014. imale 221 zaposlenika, uprihodovale su oko 14,5 miliona eura, a potrošile 25 hiljada eura više, što znači da su u minusu bile za taj iznos, pokazuje finansijska revizija koju je obavio Državni ured za reviziju.

Revizija  je obuhvatila 30 stranaka (14 parlamentarnih i 16 izvanparlamentarnih), šest nezavisnih saborskih zastupnika i dvoje nezavisnih lokalnih vijećnika te utvrdila već viđene nepravilnosti: slabosti u planiranju, računovodstvenom poslovanju i trošenju sredstava, prenosi agencija Patrija.

Dio stranaka u finansijskim izvještajima iskazuje podatke koji nisu tačni i istiniti, a dio ne zna koje ih lokalne jedinice trebaju finansirati, niti koliko im duguju.

Gledaju li se parlamentarne stranke, u plusu su bili SDP, HNS, HSU, SDSS, Laburisti, IDS, u minusu HDZ , HDSSB, HSSS, HSP-AS.

Cilj revizije nije puko zbrajanje prihoda i rashoda, nego prije svega provjera istinitosti finansijskih izvještaja, pravilnosti stjecanja prihoda, provjera primjene zakona.

Najviše novca, oko sedam milona eura, hrvatske stranke dobile iz državnog budžeta, potom iz lokalnih budžeta (oko pet miliona eura), a slijede članarine i donacije.

Najviše iz budžeta

Nešto manje prihode ostvaruju političke stranke u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Službe za reviziju Centralne izborne komisije BiH, ukupno godišnje finansijsko poslovanje 90 od 127 političkih subjekata (37 nije dostavilo izvještaje) u 2013. godini iznosilo je nešto više od 12 miliona eura.

Kao i u Hrvatskoj, i u BiH su stranke najviše sredstava ostvarile iz budžeta – blizu 9,5 miliona eura, što čini 77,1 posto ukupnih prihoda.

Također, i strankama u BiH su veoma značajni stranački prihodi od donacija. Tako su stranke u BiH za 2013. godinu  putem priloga fizičkih osoba prikupile iznos koji je veći od dva miliona KM, od članarina su prikupile oko 750.000 eura, a od pravnih osoba (firmi i kompanija) dobile su blizu 350.000 eura.

Nacrtom budžeta za 2016. godinu Vlada Federacije BiH naredne godine planira povećati finansiranje političkih stranaka i koalicija sa nešto više od milion i po eura, piše Patrija.

Izvor: Agencije