Koliko su sudije pomogle da Barcelona napravi čudo?

Parižani zamjeraju sudiji Ayetkinu što na početku susreta i njima nije dosudio penal (Reuters)

Iako je Barcelona prošla u četvrtfinale Lige prvaka, nadoknadivši četiri gola minusa iz prvog susreta protiv Paris Saint-Germainea, a cijeli nogometni svijet divi se njihovoj pobjedi 6:1 u uzvratnom susretu, na samo suđenje i dan kasnije stižu brojne kritike.

Sudac Deniz Aytekin dosudio je dva jedanaesterca za Barcelonu, a posebno je sporan onaj u posljednjoj minuti regularnog dijela susreta.

“Deniz Aytekin nakon utakmice nije ni s kim razmijenio dres, ali da je to učinio, ispod njegovog sudačkog žutog, vidjeli bi onaj Barcinih blaugrana tonova”, komentira zagrebački portal Index.

Opisujući akciju koja je prethodila najstrožoj kazni, Indexov novinar prenosi kako je Barcelonin napadač Luis Suarez “teatralno pao, bezrazložno se pri tome hvatajući redom za lice, vrat, srce, želeći bijedno lošom i odvratno nesportskom glumom začiniti svoju simulaciju” nakon čega je sudac, umjesto da mu pokaže žuti karton za simuliranje, dosudio kazneni udarac za Barcelonu, koji u gol pretvara Neymar.

Pet minuta kasnije, na kraju sudačke nadoknade, Sergi Roberto postavlja konačnih 6:1.

Mediji prenose i spornu situaciju u šesnaestercu domaćih, kada je u 12. minuti Draxler prizemnim udarcem ubacio loptu u Barcin kazneni prostor, Mascherano je klizeći odnio loptu rukom, ali sudac Aytekin nije pokazao na bijelu točku.

Beusan: Ispravne odluke

No bivši nogometni sudac Mateo Beusan, komentirajući na HTV-u sudačke odluke, tvrdi da sudac Aytekin nije pogriješio niti u jednoj spornoj situaciji.

“Sudac Aytekin će se cijeli život sjećati ove utakmice, radi samog ambijenta i tijeka susreta. Spasili su ga na kraju pomoćni suci, jer su mu u dvije krucijalne odluke oni strahovito pomogli. Međutim, očito je bilo po govoru tijela da nije mislio suditi prvi kazneni udarac, ali ga je dodatni sudac pozvao sa strane i sugerirao mu da je bio penal. Mislim da je ispravno odlučio. Jest da je to bio glupi prekršaj, igrač je glavom napravio faul, bilo je to nespretno, ali tako se dogodilo”, rekao je Beusan.

“Kod drugog penala je sve čisto. Igrač Barcelone se lukavo postavio ispred i natjerao suparnika da ga obori. To je kazneni udarac i opomena. Ovo je bila izgledna situacija za postizanje pogotka i ovo je trebao biti i izravni crveni karton”, zaključio je Beusan.

Kad je sporni detalj iz Barceloninog kaznenog prostora u 12. minuti, Beusan kaže da su “svi suci dobili od UEFA-e naputak da u takvim trenucima nema kaznenog udarca”. “Ispravna odluka suca jer igrač nema kuda s tom rukom”, rekao je Beusan.

Noćna mora i poniženje

Bez obzira na to je li sudac pogriješio ili nije, ostaje činjenica da se do sinoć niti jedna ekipa u povijesti europskih kupova nije vratila nakon što je prvi dvoboj izgubila 0:4. Do sada je 58 utakmica u fazi na ispadanje završilo pobjedom domaćeg sastava 4:0 i niti jedan od njih nije u uzvratu ispustio prednost. No, Barcelona se upisala u povijest kao prva koja je uspjela nadoknaditi nenadoknadivo.

Barcelona je vodila 3:0 golovima Luisa Suareza (3), Layvina Kurzawe (40 – autogol) i Lionela Messija (50 – jedanaesterac), a kada je Edison Cavani pogotkom u 62. minuti smanjio rezultat na 3:1 činilo se kako će PSG ipak u četvrtfinale. Francuzi su u 88. minuti imali siguran prolaz, a potom se raspali. U preostalom vremenu Neymar (88, 90 – jedanaesterac) i Sergio Roberto (90+5) su dali golove za senzaciju.

Utakmicu su u PSG-u, prenosi Al Jazeera, opisali kao “noćnu moru” i “poniženje”, jer su u posljednjih sedam minuta susreta primili tri gola i ispali.

“Kada pobijedite 4:0, a zatim izgubite 6:1, to je vrlo teško prihvatiti. Ovo je noćna mora za svakoga. Uživa li trener Unai Emery i dalje našu podršku? Ovo nije trenutak za razgovor o tome, jer smo nakon utakmice svi uznemireni”, rekao je Nasser Al-Khelaif, i predsjednik PSG-a, nakon utakmice.

Trener Emery smatra da je njegova ekipa oštećena kod oba jedanaesterca, ali je i svjestan da su njegovi igrači “napravili neprihvatljive greške”.

“Ne znam je li sudac bio u pravu ili nije, ali sigurno smo oštećeni”, smatra Emery.

Barcelona je ovom pobjedom izborila deseto uzastopno četvrtfinale Lige prvaka i treći put u posljednjih pet godina izbacila PSG.

Izvor: Al Jazeera i agencije