Koliko se isplati volontiranje?

Jeste li ikada volontirali ili ste od onih koji misle da se neplaćen posao ne isplati? U Hrvatskoj upravo završava Sedmica volontiranja. Istražili smo koliko poslodavci vrednuju besplatan rad prilikom zapošljavanja.

U skloništu za nezbrinute životinje, u blizini Zagreba, Ksenija radi tri dana u sedmici i to sve besplatno. Njena ljubav prema psima nema cijenu. Ona je volonterka.

„Ispunjava me općenito druženje sa psima i ta energija, koju vi na neki način dobijete od njih to je nešto što se jednostavno ne može opisati i koliko god da ti je dan težak, koliko god da imaš nekakvih svojih privatnih problema kad dođete doma vratite se kao potpuno druga osoba,“ kazala je Ksenija Balta Marošević.

Uz pomoć Facebook stranice koju je otvorila, mnogi psi pronašli su novi dom. Jednog, teško bolesnog, udomila je i sama. I zato je postala volonterkom godine.

„Danas je moja stranica jako posjećena, ima oko 15 tisuća posjetitelja i to mi je omogućilo da u manje od godinu dana udomim oko 60 pasa danas je to čak i blizu sto“, nastavlja volonterka Ksenija.

Svijest o važnosti volontiranja

Broj onih koji volontiraju više se ne mjeri u stotinama, već desecima hiljada.

„Svijest o važnosti volontiranja svake je godine sve veća i veća pa tako i broj volontera raste. Prema podacima ministarstva socijalne politike i mladih 2010. godine u Hrvatskoj je volontiralo 13 922 osoba, četiri godine kasnije ta se brojka popela na gotovo 46 tisuća“, izvještava novinarka Al Jazeere Matea Damjanović.
                                                                                                                                                                                                          
To se naročito pokazalo u katastrofalnim poplavama u Slavoniji ili za vrijeme izbjegličke krize. Ljudima u nevolji nesebično su pomagali brojni volonteri. No, koliko se taj posao isplati, naročito prilikom zapošljavanja? U Volonterskom centru kažu, poslodavci sve češće obraćaju pažnju i na tu crticu u biografiji.

„Iz tog razloga mi imamo i potvrdu o kompetencijama stečenim volontiranjem, koja se obično ispunjava dugoročno za volontere. Organizacije popunjavaju volonteru tu potvrdu, kako bi potvrdili da je taj volonter stekao razne kompetencije volontirajući na nekoj poziciji'“, rekla je Tanja Starčević, iz Volonterskog centra u Zagrebu.

Prema istraživanju portala Moj posao u 20 posto slučajeva volontiranje je jako vrijedno poslodavcima.

„Odnosno pri vrednovanju životopisa jako vrednuju  iskustvo koje određeni kandidati imaju kroz volontiranje, dok je samo 11 posto njih navelo da zapravo njima volonitranje u životopisu kao radnom iskustvu uopće ništa ne znači. Tako da njih 89 posto obraća pažnju na volontiranje dok, ovih 11 ne gleda to na taj način“, kazao je Marko Oltean, sa portala Moj posao.

Prošle su godine dvadeset i tri poslodavca u Zagrebu potpisala povelju, kojom se obavezuju da će vrednovati volontiranje kao iskustvo i vještinu pri zapošljavanju. U Hrvatskoj, pa tako i susjednim zemljama, najviše volontiraju mladi, naročito studenti.
Sedmici volontiranja u Hrvatskoj pridružio se i Vedran, trenutno nezaposleni elektrotehničar, koji je odlučio pomoći skloništu u Dumovcu.

”Mislim da je dobro da se volontiranje promovira kao neki društveni angažman, da se ljudi što više uključe u tu akciju“, rekao je volonter Vedran Smoljanović.

Pomažući drugima čine dobra djela, a njihova je vrijednost neprocjenjiva.

Izvor: Al Jazeera