Koliko praznika slavimo i ‘spajamo’?

Hrvatska vlada dugo razmišlja o smanjenju broja neradnih dana (Igor Kralj / Pixsell)

Piše: Miroslav Filipović

Karakter i uvjeti rada u tržišnim se okolnostima ubrzano mijenjaju. Prava koja su do jučer bila čvrsto zajamčena i zaštićena, danas su uglavnom mrtva slova na papiru. Radna mjesta sigurna su k'o kineski rudnici, a radno vrijeme u mnogim je sektorima probilo stare okvire i postalo lako rastezljivo.

No, bez obzira na sve to državni praznici, odnosno neradni dani kojima se oni obilježavaju i dalje su žarko crvena polja na kalendarima.

Premda je njihov smisao drugačije zamišljen, još prije svega dođu kao zasluženi odmor izraubanom radništvu.

A kad država prelista svoju historijsku čitanku vadeći iz nje najslavnije datume, kada se tome dodaju i međunarodni praznici poput Nove godine ili Praznika rada, pa na koncu još i crkve pridodaju svoje blagdane – praznika nikada ne manjka.

Praznična inventura

Po tom pitanju u Hrvatskoj vlada svojevrsna zbrka, svojstvena ovdašnjem politički i svjetonazorski oštro podijeljenom društvu.

Mnogi se još ne snalaze u značenjima nekih državnih praznika. Primjerice, datum Dana državnosti mijenjan je, pa je od 30. svibnja, kada je u čast konstituiranja prvog višestranačkog Sabora bio slavljen u devedesetima, dolaskom koalicije lijevog centra na vlast 2001. godine “preseljen” na 25. lipanj.

Tog je datuma, naime, Sabor proglasio samostalnost Republike Hrvatske. No, mnogi taj dan još brkaju s Danom neovisnosti koji se slavi 2. listopada, kada je tog dana 1991. godine Sabor donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza sa SFR Jugoslavijom.

Nadalje, mnogo je i onih koji ne znaju kada se i zašto slavi Tijelovo, katolički blagdan euharistije s “kliznim” datumom koji “pada” devetog četvrtka nakon Uskrsa. I taj je blagdan ušao u kalendar neradnih dana prilikom praznične “inventure” 2001. godine.


Praznik rada u Hrvatskoj se slavi od 1890.
[Goran Kovačić / Pixsell]

Potom, Praznik rada mnogi površni, neuki ili zlonamjerni nerijetko nazivaju “komunjarskim praznikom”, iako se u Hrvatskoj slavi još od 1890. godine.

Žešći desničari uglavnom ignoriraju i Dan antifašističke borbe, koji se slavi 22. lipnja, a vlasnici trgovačkih lanaca nastoje (i uspijevaju) ignorirati sve praznike izuzev Nove godine, Uskrsa i Božića. Njihove trgovine rade i kada su drugima neradni dani.

Čak se i Nova godina u hrvatskom prazničnom korpusu pretvorila u praznik niskog intenziteta koji se slavi tek taj jedan dan naspram ranijih vremena kada se praznovanje protezalo i na tri neradna dana s obaveznom reprizom dočeka u hotelima ili na televiziji.

Od 1990. naovamo Božić je “progutao” Novu godinu, kao što je u socijalizmu Dan republike, 29. studenoga, bio ideološki nadomjestak Božiću, pa se umjesto rođenja Isusovog slavilo rođenje države.

Ideologizacija praznika

Na pitanje postoji li ideološka zlouporaba pojedinih državnih praznika u Hrvatskoj, sociolog Krunoslav Nikodem sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta odgovara potvrdno.

“Jasno je da postoji izražena ideologizacija državnih praznika, ovisno o tome tko je trenutno u poziciji vlasti. Prijepori oko državnih praznika, iako se možda ne čini tako, ukazuju na barem nekoliko općih i bolnih činjenica. Prvo, na nepostojanje konsenzusa o temeljima hrvatske državnosti. Drugo, na nerazumijevanje značenja i praktične vrijednosti političke slobode. I treće, da elite na vlasti nisu spremne raditi za opće dobro, već uglavnom za partikularne stranačke i osobne interese”, kaže Nikodem.

Prema važećem Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, u Hrvatskoj je ukupno 14 praznika. Uz već spomenute, to su još Sveta tri kralja ili Bogojavljanje (6. siječnja), Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (5. kolovoza), Velika Gospa (15. kolovoza) te Svi sveti (1. studenoga).

To je u okvirima europskog prosjeka u kojima prednjači Njemačka sa 17 državnih praznika, od kojih su dva lokalnog karaktera. Slovenci imaju 15 neradnih dana, Austrijanci 13, Talijani i Mađari po 11, a Britanci tek osam neradnih dana.

Linićevi radni praznici

Nakon što se prije par godina izračunalo da svaki neradni dan država košta oko 1,1 milijardu kuna, tadašnji je hrvatski ministar financija Slavko Linić kazao: “Neka budu blagdani i praznici i posebni dani koje treba obilježiti, ali isto tako smatramo da bi trebali biti i radni”.

Čak je najavio da će po tom pitanju ubrzo biti nešto poduzeto. Otad su prošle tri godine, a ništa se promijenilo nije. Osim što Linić više nije ministar.

U Srbiji je devet državnih praznika, s tim da je ondje zakonom propisano da “ako jedan od datuma kada se praznuju navedeni državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana”.

U Crnoj Gori su četiri državna praznika i svi se praznuju po dva dana, a neradni dani su i glavni vjerski praznici – pravoslavni i katolički Uskrs i Božić, te Ramazanski bajram i Kurban-bajram. “Ukoliko je praznik nedjelja, neradna su dva naredna dana. Ukoliko je drugi praznični dan nedjelja, neradni je prvi naredni dan”, stoji u tamošnjim propisima.

Slično je i u Bosni i Hercegovini gdje se uz iste vjerske i državne praznike, još slavi i Dan nezavisnosti (1. ožujka) te Dan državnosti (25. studenoga).

Kolektivni ‘produženi vikend’

Ako se nekome broj prazničnih neradnih dana čini nedovoljnim, postoji ključ i za to, a zove se – spajanje praznika. U Hrvatskoj se u lipnju, mjesecu najbogatijem praznicima, uz malo sretnog rasporeda u kalendaru, ponekad da spojiti čitav neradni tjedan ili barem tzv. produljeni vikend.

Ove je godine, recimo, Dan antifašističke borbe u ponedjeljak, a tri dana kasnije i Dan državnosti što već „miriše“ na dva uzastopna produljena vikenda, a onim vještijima i na čitav neradni tjedan!

Kada se slično dogodilo prije tri godine, u Vladi su počeli računati koliko sve to košta i “ozbiljno” razmišljati o smanjenju broja neradnih dana. Spominjalo se pretvaranje nekih državnih praznika u tzv. spomendane, svečane ali radne dane, no od toga nije bilo ništa. Kao ni od inicijativa turističkog lobija koji je svojedobno “pritiskao” Vladu da vrati 2. siječnja u kalendar neradnih dana, onako kako je to u ostalim zemljama bivše Jugoslavije.

No, nekome se valjda upalio alarm zbog mogućnosti da vještim spajanjem “dvodnevne” Nove godine s neradnim Bogojavljanjem 6. siječnja i pravoslavnim Božićem idućeg dana (“Nitko nema što Srbin imade, dva Božića od hrvatske vlade” – pošalica je koja datira od 1990.) godina počne neradnim tjednom!

“Praksa ‘spajanja praznika’ i ‘produženih vikenda’ dijelom je naslijeđe bivšeg socijalističkog sustava koji je kroz promicanje ideologije rada utjecao na razvoj jednog posprdnog odnosa prema radu, gdje se deklarativno ističe vrijednost rada, a stvarno se teži imati što više sa što manje rada.

Ona je dijelom i posljedica bezobzirnog iskorištavanja sve manjeg broja preostalih radnika u kapitalizmu. To je vidljivo u stavu koji se često može čuti, a kaže da se ‘rad jednostavno ne isplati’.

Dakle, ako se ‘raditi ne isplati’ ili zato što su ‘snalaženje’ i partijska iskaznica putevi ka uspjehu, ili zbog toga što većina poslodavaca doslovno izrabljuje radnike, onda je najbolje otići na produženi vikend”, zaključuje sociolog Nikodem.

Izvor: Al Jazeera