Koliko Njemačkoj treba američka vojska?

U Njemačkoj je još uvijek smješten najveći kontingent američkih vojnika u Evropi, njih približno 38.600 (EPA)

Ako Sjedinjene Američke Države ostvare najavu o povlačenju američkih vojnika iz Njemačke, to bi moglo drastično uticati na odnose Berlina i Washingtona i sasvim preoblikovati američku vojnu prisutnost u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, piše Deutsche Welle.

U posljednje vrijeme sve češće se govori o tome kako bi SAD dio vojnika koji su sada stacionirani u Njemačkoj mogao prebaciti u Poljsku, prenosi Tanjug.

Razlog za to je što, za razliku od Poljske koja već izdvaja željenih dva posto bruto nacionalnog dohotka za vojsku, u Njemačkoj to nije slučaj – niti će biti u dogledno vrijeme.

Za američkog predsjednika Donalda Trumpa je to omiljena tema kada kritizira Njemačku i kancelarku Angelu Merkel.

A Poljska ne samo da izdvaja puno novca za oružje, već i važi za državu oduševljenu Trumpom i njegovom politikom, navodi Deutsche Welle.

Obostrana korist

Ostvariti te najave i neće biti baš tako jednostavno, jer kada je riječ o prisustvu američkih vojnika u Njemačkoj, onda je riječ o dugogodišnjem braku – iz obostrane koristi.

U Njemačkoj je još uvijek smješten najveći kontingent američkih vojnika u Evropi, njih približno 38.600. Samo u Japanu je stacionirano više američkih vojnika van SAD-a.

U Njemačkoj je smješteno pet od sedam američkih garnizona u Evropi (ostala dva su u Italiji i Belgiji). Glavni štab američkih garnizona u Evropi – US Army Europe – je u Wiesbadenu, a marinaca u gradiću Boeblingenu na jugozapadu države.

No, Njemačka nije samo važno uporište američke vojske kada je u pitanju ljudstvo. Ovdje, nadomak bivšeg Sovjetskog Saveza, nalaze se i nuklearne baze.

Procjenjuje se kako je u bazi Buechel nedaleko od Ramsteina još uvijek deponovano 20-ak nuklearnih bojevih glava.

Izvor: Agencije