Koliko maska zaista pomaže u zaštiti od korona virusa?

Najdjelotvornije zaštitne mjere jesu dobra higijena, naročito pranje ruku, te držati se podalje od oboljelih (EPA)

Svim snimkama iz regija pogođenih korona virusom zajedničko je da stanovnici nose hirurške maske u pokušaju da se zaštite od zaraze, ali na pitanje koliko je ona doista efikasna i za koga stručnjaci odgovaraju da je suvišna za zdrave ljude.

U Kini i dvadesetak drugih zemalja u kojima se širio virus stanovnici su u strahu razgrabili hirurške maske iz apoteka, prenosi Hina.

Unatoč činjenici da se njima služe stanovnici svih regija u kojima se virus proširio, zdravstvene agencije, poput Instituta “Robert Koch” (RKI) u Njemačkoj, kažu da nema dovoljno dokaza za to da će maske zaštititi zdrave ljude od zaraze.

Najdjelotvornije zaštitne mjere jesu dobra higijena, naročito pranje ruku, te držati se podalje od oboljelih.

Stručnjaci upozoravaju da je zdravim ljudima suvišno kretati se s hirurškom maskom u javnosti u pokušaju da se zaštite od virusa koji se prenosi zrakom.

Najvažnija je lična higijena

Tim više što se uz masku čovjek lako može uljuljati u lažni osjećaj sigurnosti i zanemariti daleko važnije mjere higijene, poput pranja ruku, kaže naučnik s RKI-ja.

Sličnu informaciju već je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Neke maske koje se kupuju u apotekama sadrže i upozorenje da “nošenje hirurške maske pruža ograničenu zaštitu od zaraze i da se maska službeno ne preporučuje zdravim osobama”.

Maska je dizajnirana tako da zaraženoj osobi pomogne spriječiti širenje bolesti, kažu u apotekama.

Zdravstveni stručnjaci kažu da se korištenje hirurških maski u bolnicama uveliko razlikuje od upotrebe tog artikla u svakodnevnom životu jer je bolničko osoblje u dodiru s oboljelima i sumnjama na zarazu i zbog toga je izloženo većem riziku.

Maske bi prvenstveno trebale biti namijenjene ljekarima i medicinskim sestrama, kaže ljekar Clemens Wendtner s klinike u Muenchenu.

“Jasne su indikacije da je dugotrajno nošenje maske besmisleno”, rekao je Wendtner.

Ispravno postaviti, često mijenjati

Ako se maska ovlaži, gubi zaštitu u roku 20 minuta, a to znači: ako vam je potrebna efektivna zaštita, onda je morate redovno mijenjati.

Dalje, važno je da maska tijesno prilegne uz lice.

Jedna od prednosti hirurške maske jest u tome što smanjuje kontakt moguće zaraženih prstiju s vašim nosom ili ustima.

Jedino tzv. maske FFP3 nude dodatnu zaštitu od zaraze zdravim osobama, kažu stručnjaci.

Međutim, čak i ako imate te posebne maske, morate ih ispravno postaviti te ih često mijenjati.

I, konačno, čak i te specijalne maske nisu pogodne za produženu upotrebu u svakodnevnom životu jer vam mogu otežati disanje.

Izvor: Agencije