Koliko košta povratak ISIL-ovih boraca iz Sirije?

Autori ističu da se cijena krijumčarenja jedne osobe kreće između 1.000 i 4.000 eura (Arhiva)

Od raspada organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) često se govorilo o povratku francuskih boraca i njihovih porodica sa sirijskog ratišta. Međutim, od 2016. godine vratile su se samo 64 osobe od više od 1200, dok se ove godine vratilo samo sedam osoba. Šta je razlog za to?

Prema procurjelim dokumentima, francuske i evropske obavještajne službe očekivale su masovan povratak boraca u Evropu u 2016. i 2017. godini, a francuski informativni sajt Mediapart je pratio ovo pitanje.

Oni koji se žele vratiti u svoje zemlje prvo se moraju osloboditi zamke u koju su upali nakon poraza i neuspjeha ISIL-a u borbama u Siriji. Snage koje se bore na tom području porazile su ovu organizaciju, prisilivši njene borce da se, zajedno sa svojim porodicama, isele u dolinu Eufrata i na granicu s Irakom. Granice Libana i Jordana postaju predaleke, dok su iračke vlasti pokazale želju da se ISIL-ovim borcima iz stranih država tokom suđenja uglavnom izriču smrtne kazne.

Za sve koji žele pobjeći, Turska ostaje jedina opcija. To znači da osobe koje žele preći u neku zemlju moraju ići u suprotnom pravcu, odnosno preko terena pod kontrolom snaga koje se bore protiv ISIL-a, što pokušaj bijega čini rizičnim i povećava materijalne troškove.

Sajt Mediapart uspjeva doći do informacija kroz izvještaje novinara Matthieua Suca i Michela Deleana o tome koliko košta povratak boraca sa sirijskih ratišta, zahvaljujući iskazima koje su dvojici novinara dali Francuzi koji su se uspjeli vratiti u Francusku u 2017. godini, a sada su pod prismotrom sigurnosnih službi.

Visoke naknade

Bjegunci moraju sarađivati s više osoba, ne samo s krijumčarima. Potrebna im je pomoć stručnjaka za prelazak preko linija koje drže vojnici sirijskog režima i njima lojalne šiitske milicije. Zatim trebaju pomoć poznavaoca terena za prelazak preko kurdskih teritorija, a onda i pomoć prilikom prelaska turske granice. 

Uspoređujući iskaze osoba koje su uspjeli pobjeći, došli su do informacija da krijumčarenje jedne porodice u prosjeku košta više od deset hiljada eura. 

Autori ističu da se cijena krijumčarenja jedne osobe kreće između 1.000 i 4.000 eura, a da su cijene za prebacivanje žena i djece manje nego za muškarce koji se tretiraju kao potencijalni borci i koje vlasti nastoje uhapsiti.

Tako je, primjerice, žena s petero djece trebala platiti samo 4000 eura, dok su muž i žena s dvoje djece platili 10 hiljada eura zbog prisustva muža.

Pored toga, postoje i drugi kriteriji koji utiču na cijenu, kao što su udaljenost između tačke polaska sa teritorija koje su i dalje pod kontrolom ISIL-a i turske granice, broja teritorija koje su pod kontrolom različitih snaga i koje je potrebno preći.

Zatim, tu su i troškovi koje bjegunci moraju platiti jer ih krijumčari ne žele snositi, poput iznosa od 400 eura za korumpirane turske graničare, hiljadu eura za izdavanje krivotvorenih sirijskih identifikacionih dokumenta i 1.400 eura za lažne turske dokumente.

Kako bi došli do potrebnog novca, pojedini pribjegavaju nečasnim radnjama. Jedan od povratnika iz Sirije je izjavio kako je bio primoran ukrasti automobil u Siriji i prodati ga krijumčaru. Međutim, većina onih koji se namjeravaju vratiti u svoju zemlju kontaktiraju rodbinu u Francuskoj. Pojedinima rodbina odbija pomoći jer se boje za sebe. Čak i ako rizikuju i prihvate da im pruže pomoć, ne mogu pronaći način da im dostave novac. 

Ovakva očajna situacija i ogromni troškovi navode mnoge od ovih ljudi da odaberu puteve koje je nemoguće pratiti. Obavještajne službe im ne mogu ući u trag, nestaju u okruženju i niko ne zna gdje se nalaze.

Izvor: Agencije