Kolići kod Zenice, zaboravljeno selo na klizištu

Klizišta aktivirana nakon poplava uništila su hiljade domaćinstava u Bosni i Hercegovini. Neka mjesta su potpuno odsječena. Mještani naselja Kolići kod Zenice, 19 dana nakon što se brdo srušilo na njihov kraj i odnijelo glavni put, traže odgovor – mogu li uopće nastaviti život u svom selu.

Put prema Kolićima je težak i neprohodan. Preko šuma i livada vodi u potpuno izolirano selo. Poduzetnik Sejo Ibraković poznaje put i već nekoliko dana ovuda vozi pomoć.

“Nabavka robe, odvoz bolesnih, dovoz bolesnih… Do današnjeg dana”, govori on.

Klizište je uništilo kuće, vozila, obradivu zemlju… Sve što je godinama stjecao, samo za jednu noć, Senadu Fejziću je progutala zemlja.

Nebitno je materijalno

“Ostalo mi je samo ovo evo što vidite na meni”, kaže.

Sada više nema gdje. Da ponovo gradi, kaže, nema vremena.

“Ne znam… Nisam imao velike ciljeve nikad u životu. Imam dvoje djece… Što im neću moći pružiti ono što sam bio zamislio. Da ih izvedem na pravi put. Nebitno je ovo materijalno”, rekao je kroz suze.

Potpuno zaboravljeni, na vlastitu odgovornost, seljani Kolića zbrajaju štete u selu, ravnaju tlo. Ovdje noć provesti ne smiju, više nije sigurno.

Pomoć vlasti do sela ne stiže. Silina je odnijela i puteve, sa svih strana, selo je okruženo klizištima, javlja novinarka Al Jazeere Nadina Maličbegović, koja je posjetila Koliće.

“Ovo je bila glavna putna komunikacija naselja Kolići s ostatkom Bosne i Hercegovine. No, u noći sa 14. na 15. maj srušila se stijena, a selo ostavila izolirano od ostatka Bosne i Hercegovine”, dodaje.

Nekoliko kilometara dalje, na obližnjoj planini, mještani stražare nad onim što im je od imovine ostalo. Povremeno obilaze imanja, obrađuju zemlju i brinu o svojim susjedima. Dobri ljudi šalju im pomoć, ali njima treba krov nad glavom i da im neko kaže mogu li se vratiti kućama.

‘Nedostaje mi kuća’

“Mještani traže sastanak s tim vlastima, da se sjedne na lijep način i kaže ljudima u oči – ‘ljudi, ima ovdje života, ili nema’, ističe mještanin Nedim Hazić.

Uz četrdesetak odraslih, u improviziranim šatorima boravi i nekoliko djece, kojima hladne noći ponekad ne daju zaspati.

“Nedostaje mi da sam kod kuće”, govori Ajla.

Klizišta su ugrozila i susjedna sela. Domaćini jedne kuće na samoj ivici odrona također su u neizvjesnosti. Čekaju pomoć nadležnih iz općine, ne znaju jesu li njihovi domovi sigurni za život.

I nekoliko kilometara dalje, u Šerićima, zemlja je progutala kuće. U odronu je nestao dio groblja, pa se, uporedo s kućama, traga i za posmrtnim ostacima ukopanih.

Izvor: Al Jazeera