Kojović: Sramotna tišina na povorku crkve u Srebrenici

Kojović kaže kako je "sramota da samo manjina vidi nešto pogrešno u tome da javne institucije obilježavaju pravoslavne slave" (Srna)

Predrag Kojović, predsjednik bosanskohercegovačke Naše stranke, osudio je organizaciju povorke Srpske pravoslavne crkve, zajedno sa političkim strankama, u Srebrenici.

U saopćenju se dodaje kako je navedenim skupom poslana „opasna poruka protivna sekularnoj državi i vladavini zakona, te konačno protivna želji za suživotom, uvažavanjem, tolerancijom i nediskriminacijom u ovoj zajednici u istočnoj Bosni“.

„Sramota je da je u milion stanovnika entiteta Republika Srpska tako malo onih koji su glasno ustali i usprotivili se nastavku grubog nametanje Srpske pravoslavne crkve kao religijske zajednice sa nacionalnim ekskluzivitetom, koje se proslavljanjem ‘opštinskih slava’ nameće kao državna religija u ovom dijelu Bosne i Hercegovine“, rekao je Kojović.

„Sramota je da samo manjina vidi nešto pogrešno u tome da javne institucije obilježavaju pravoslavne slave. Niko ne želi ni na trenutak da pomisli kakvu to poruku šalju, generacijama koje dolaze, oni koji organizuju povorke kakva je bila ova u Srebrenici.“

Politika iz devedesetih

Kojović dodaje kako je ovo „jasna poruka da političke snage koje su stale iza kandidature Mladena Grujičića nastavljaju politiku iz devedesetih, te da i opozicija i pozicija u Republici Srpskoj stoje jedinstveno na političkim temeljima ekskluziviteta srpskog naroda i pravoslavne vjere nad svim drugim građanima i građankama koji ne pripadaju ovoj etničkoj i religijskoj skupini“.

„Spremni su tako lako osuditi svaku grešku i propust koji se dogodi u Sarajevu, svakog radikalnog pojedinca iz naših redova isticati po naslovnim stranicama, da bi sami sebe uvjerili da su ‘naši’ gori. Ali za ovo nema presedana“, dodao je Kojović.

On je istakao kako su stanovnici Sarajeva prije nekoliko dana „hrabro i javno“ stali iza zaštite slobode izražavanja i održavanja predstave Olivera Frljića na MESS-u.

„U Sarajevu se tako otvoreno i slobodno ovih dana raspravlja na Univerzitetu o pitanju vjerskih sloboda, prava i privilegija. Postoje različita mišljenja, ali postoji javni prostor i postoji jedan dijalog. Takvih diskusija je vrlo malo u javnom prostoru entiteta Republika Srpska. To je stanje na koje ne smijemo pristati, ono nam ne smije biti izgovor da istu slobodu uništimo u mjestima gdje živimo“, zaključio je Kojović.

Izvor: Agencije