Koga će Obama podržati u borbi protiv Trumpa?

Barack Obama: Čak i ako pomičemo granice i imamo odvažnu viziju, moramo biti i realni (EPA)

Neki koji priželjkuju demokratsku predsjedničku nominaciju glasno i s ponosom ističu svoje prijateljstvo s bivšim čelnikom SAD-a Barackom Obamom, dok drugi tvrde kako su mu ideološki bliski.

S druge strane, neki se distanciraju od njegove ostavštine, kako bi se istakli, piše AFP.

No, Obama ne govori ništa, odnosno gotovo ništa, prenosi Hina

Bivši američki predsjednik, koji je otišao sa vlasti prije gotovo tri godine na vrhuncu popularnosti, mirno posmatra ko će iz njegove stranke odmjeriti snage s Donaldom Trumpom na predsjedničkim izborima 3. novembra 2020. godine.

Osim njegovih stavova o zdravstvu, imigraciji ili obrazovanju, brojni kandidati za Bijelu kuću referiraju se i na Obamin stil te otmjenost s kojom je vršio dužnosti, po čemu se očito razlikuje od Trumpa.

Koliko može ‘Pospani Joe’?

Ostalo je još manje od tri mjeseca prije nego se izjasne prve demokrate na predizborima u Iowi i utrka je još sasvim neizvjesna.

U kampanji za demokratsku nominaciju već je deset kandidata – Joseph Biden, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Kamala Harris, Cory Booker, Amy Klobuchar, Tulsi Gabbard, Andrew Yang i Tom Steyer.

Nedavno im se pridružio bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, a nekadašnji guverner Massachusettsa Deval Patrick objavio je svoju kandidaturu prošle sedmice.

Njegov kasni ulazak u utrku, a riječ je o jednom od prvih afroameričkih guvernera u američkoj historiji koji je blizak Obami, potakao je nagađanja o dilemama koje bivši lider možda ima o sposobnosti kandidata koji su već u utrci da smijene Trumpa.

U ovom trenutku nije moguće predvidjeti ko će na kraju osvojiti stranačku nominaciju.

Mnoga pitanja se fokusiraju na glavnog favorita Joe Bidena, kojeg je Trump prozvao “Pospanim Joeom”.

Neki analitičari misle kako taj 76-godišnjak iz istočne savezne države Delaware neće uspjeti.

Ideje za smanjenje nejednakosti

Biden u predizbornoj kampanji ne propušta naglasiti svoje bliske odnose sa svojim “prijateljem Barackom” i njihovih osam godina na vlasti.

Bidenu predizborna politika nije nepoznanica, a kada je kretao u novi pokušaj osvajanja Bijele kuće, istakao je činjenicu kako je na samom početku zatražio od Obame da mu ne pruža podršku, iako bivši predsjednik nikada nije ni rekao kako će to učiniti.

“Predsjednik Obama ne planira se u ovome trenutku miješati u predizbore i, umjesto toga, radije će pustiti kandidate da se sami direktno predstave biračima”, rekao je izvor blizak bivšem predsjedniku.

No 44. američki predsjednik ima, naravno, ideje o tome kako bi njegova stranka trebala pristupiti izborima kako bi Trump ostao na samo jednom mandatu.

U nedavnom govoru pred donatorima iz Demokratskog saveza u Washingtonu otkrio je ponešto o tome kako vidi predstojeću bitku za Ovalni ured.

I dok insistira na potrebi za novim idejama za smanjenje nejednakosti u prihodima i u drugim važnim pitanjima, jasno je upozorio kako demokrate ne smiju podleći izazovu zaokreta prema političkoj ljevici.

‘Neke objave na Twitteru’

“Čak i ako pomičemo granice i imamo odvažnu viziju, moramo biti i realni. Prosječni Amerikanac ne misli da moramo sasvim srušiti sistem i iznova ga izgraditi”, kazao je, napominjući da ja SAD država koja nije toliko revolucionarna koliko želi poboljšanje.

Pozvao je dugogodišnje odane članove i pristalice stranke, pa time i njene predsjedničke kandidate, da vode računa o tome da demokrate, nezavisne kandidate i čak umjerene republikance “ne pokreću stavovi koji se odražavaju na nekim objavama na Twitteru koje naginju ulijevo, ili koje zagovara aktivističko krilo stranke”.

“One koji su zabrinuti zbog teških predizbora moram podsjetiti da sam i ja imao jako teške predizbore”, rekao je, podsjećajući na svoju na trenutke žestoku bitku s Hillary Clinton 2008. godine.

“Uvjeren sam da ćemo na kraju procesa imati kandidata koji je provjeren”, zaključio je Obama.

Izvor: Agencije