Kofi Annan u borbi protiv narkotika

Olusegun Obasanjo bit će na čelu desetočlane komisije (EPA)

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Kofi Annan osnovao je Komisiju za borbu protiv narkotika u zapadnoj Africi, koja je postala tranzitna oblast na putu kokaina i marihuane iz Sjeverne i Južne Amerike u Evropu.

“Drastično povećanje obima trgovine drogom u protekloj deceniji predstavlja ozbiljnu i sve veću prijetnju po stabilnost i razvoj regije. Ako se ništa ne preduzme, trgovina drogom bi mogla ugroziti napredak koji su zapadnoafričke države postigle u jačanju demokratije i promoviranju ljudskog i ekonomskog razvoja”, izjavio je Annan.

Desetočlana komisija, na čelu s bivšim predsjednikom Nigerije Olusegunom Obasanjom, zalagat će se za podizanje svijesti ljudi, promovirat će regionalni kapacitet za rješavanje tog problema i davat će preporuke političkim liderima, rekao je on.

Komisiju o posljedicama trgovine drogom na upravljanje, sigurnost i razvoj u zapadnoj Africi sponzorira Fondacija Kofi Annan, navodi AP.

Ured UN-a za narkotike i kriminal prošle godine je u jednom izvještaju naveo da kriminalne mreže od trgovine kokaina u zapadnoj i centralnoj Africi stječu profit od oko 900 miliona dolara godišnje.

Izvor: Agencije