Kodak proglasio stečaj

U posljednjih 12 godina, kompanija je izgubila više od 95 posto vrijednosti zbog digitalne revolucije (EPA)

Proizvođač fotografske opreme Kodak, koji nije zabilježio profit od 2007. godine, proglasio je stečaj, prenijele su agencije.

Kodak je bankrotirao nakon godina pada prodaje, posebno u filmskoj industriji, i nakon pokušaja da se prebace na tehnološke proizvode široke potrošnje, poput kamera, za šta su podigli i kredit u Citigroupu od 950 miliona dolara.

“Nakon što smo razmotrili sve opcije, Upravni odbor je jednoglasno odlučio da je ovo neophodan korak i prava stvar za budućnost Kodaka. Naš cilj je da Kodak vratimo u pravo vrijeme”, rekao je izvršni direktor Antonio Perez, prenosi AFP.

Kodak je od 2003. godine otpustio 47.000 uposlenika i zatvorio 13 poslovnica, a upitna je sudbina preostalih 19.000 zaposlenih.

Gubici kompanije

Kompaniju Kodak osnovao je 1892. George Eastman. Kodak se smatrao vodećim inovatorom u doba osamdesetih, ali je konkurencija ubrzo počela preuzimati dio tržišta.

Ova kompanija je prije pojave digitalnih memorijskih kartica držala monopol u proizvodnji i prodaji filmova neophodnih za razvijanje fotografije.

Iako je izgledalo da budućnost Kodaka leži u proizvodnji štampača, u trećem kvartalu prošle godine kompanija je zabilježila gubitak od 222 miliona dolara, dok su njene rezerve gotovine pale za 10 posto u tri mjeseca.

U posljednjih 12 godina, kompanija je izgubila više od 95 posto vrijednosti zbog međunarodne konkurencije i digitalne revolucije.

Nakon objave plana da će prodati veliki dio imovine, dionice Kodaka u 2011. godini pale su za 80 posto.

Izvor: Agencije