Kod Zvornika otkrivena masovna grobnica

Grobnicu su slučajno otkrili radnici Islamske zajednice prilikom kopanja mezara (Fena)

Na lokalitetu Kazan bašča na području općine Zvornik otkrivena je masovna grobnica iz koje je do sada ekshumirano 11 tijela, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

“Riječ je primarnoj masovnoj grobnici, dakle, tijela su kompletna i nalazila su se u crnim zaštitnim vrećama. To su obdukcione vreće koje je koristila bivša JNA i mnoge žrtve sa područja Zvornika i Bratunca su pronađene u ovakvim vrećama. Prema informacijama Instituta za nestale osobe, riječ je o Bošnjacima koji su ubijeni 1992. godine na području Zvornika i okolnih mjesta”, rekla je Čengić za Anadoliju.

Naglasila je da su ovu masovnu grobnicu sasvim slučajno otkrili radnici Islamske zajednice prilikom kopanja mezara.

“Ovdje ekshumacija nije završena i bit će sigurno nastavljena i u narednim danima. Inače, 2003. godine ovdje je pronađena masovna grobnica iz koje je ekshumirana 131 žrtva. Do sada je identificirana 121 žrtva”, dodala je Čengić.

Identifikacija DNK analizom

Na terenu je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji po nalogu postupajućeg tužioca direktno nadgleda i vrši koordinaciju procesa ekshumacije.

Pronađeni posmrtni ostaci bit će transportirani u Komemorativni centar Tuzla, gdje će se obaviti i njihova identifikacija metodom DNK analize i utvrđivat će se identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

U procesu ekshumacije učestvuju službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, kao i policijski službenici PS Zvornik.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama uključenim u proces traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja intenzivne aktivnosti na traženju nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije