Kod Zadra pao vojni školski avion, piloti poginuli

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) izvijestilo je da je u četvrtak kod Biljana Donjih, u blizini Zadra, oko 16 sati pao vojni školski zrakoplov ZLIN, u kojem su bila dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), i da je riječ o redovnom obučnom letu.

“Prema najnovijim informacijama, u padu vojnog školskog aviona ZLIN oznake 403 poginula su dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, priopćio je MORH.

Na mjesto događaja upućene su nadležne službe, izvijestili su iz MORH-a.

U padu aviona poginuli su pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, natporučnik Marko Novković, te polaznik letačke selekcijske obuke, poručnik Luka Jagatić, priopćio je kasnije u četvrtak MORH.

“Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje, koji su svoje težnje, motive, znanje usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina i svojim su pristupom svjedočili kako biti pilot nije zanimanje nego častan, uzvišeni poziv”, istaknuto je u priopćenju.

Ministar Krstičević podnio ostavku

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, admiral Robert Hranj, uputili su se prema 93. zrakoplovnom krilu u Zemuniku kod Zadra.

Krstičević je podnio ostavku nakon pada vojnog aviona kod Zadra.

‘S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane’, rekao je on na izvanrednoj konferenciji za novinare, dodavši da će nesreća biti istražena.

Premijer Andrej Plenković i Krstičević razgovarali su telefonski u četvrtak navečer, a u petak će se sastati.

“Predsjednik Vlade i ministar Krstičević večeras su telefonski razgovarali te će se sutra sastati”, rekao je Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Iz Ureda predsjednika Hrvatske nisu u četvrtak navečer željeli komentirati Krstičevićevu ostavku, ali se očekuje da će se predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović o tomu očitovati u petak.

Izvor: Al Jazeera