Kod Sicilije se utopio 41 imigrant iz Afrike

Tokom dana spašeno je još 500 imigranata, a blizu 10.000 u posljednjih nekoliko dana (Reuters)

Najmanje 41 imigrant utopio se u Sredozemnom moru, u pokušaju da stignu u Italiju brodom iz Libije, kazale su četiri osobe koje su preživjele putovanje i stigle u sicilijansku luku Trapani, navodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Preživjeli su naveli kako potiču iz subsaharske Afrike i da su u subotu krenuli iz libijskog glavnog grada Tripolija.

Četiri dana su bili prepušteni da plutaju, prije nego im je brod potonuo, kazao je glasnogovornik IOM-a u saopćenju.

„Smatra se kako je četvero preživjelih pronašao helikopter kako plutaju morem, a potom ih je spasio vojni brod Foscari“, navodi IOM.

Tokom dana spašeno je još 500 imigranata, a blizu 10.000 u posljednjih nekoliko dana. Stotine migranata su umrle u tom pokušaju od početka godine.

Sukob zbog vjere

Petnaest imigranata afričkog porijekla, muslimana uhapšeno je u četvtak po dolasku na Siciliju zbog toga što su, prema očevicima, sa palube bacili 12 kršćanskih izbjeglica u more nakon svađe na brodu koji ih je prevozio Sredozemnim morem, saopćila je policija iz Palerma.

Petnaest ljudi, državljana Obale Slonovače, Malija i Senegala, stiglo je u srijedu u sicilijansku luku na brodu Ellensborg, koji ih je primio. Oni su optuženi u četvrtak za „višestruko ubistvo, otežano vjerskom mržnjom“.

Nesreća se dogodila u Sicilijanskom moreuzu. Prema svjedočenjima koja su policiji dali deseci nigerijskih i ganskih izbjeglica, koji su bili u brodu, izbila je svađa na vjerskoj osnovi.

Preživjeli su objasnili da su u utorak krenuli s libijskih obala u gumenom čamcu koji je prevozio ukupno stotinjak putnika.

„U toku putovanja, izbjeglicama iz Nigerije i Gane, u manjini, 15 putnika je prijetilo da će ih baciti u vodu“, navedeno je u policijskom saopćenju.

Nečuven slučaj

Motiv ljutnje napadača, precizira se, „mogla bi biti ispovijest kršćanske vjere od strane žrtava, nasuprot muslimanske, koju ispovijedaju napadači. Prijetnje su se zatim ostvarile i 12 osoba, svi iz Nigerije i Gane, potonulo je u vodama Sredozemnog mora“.

„Preživjeli su se uspjeli spasiti od utapanja, formirajući ljudski lanac“, navedeno je u saopćenju koje je navelo „užasne pojedinosti“ koje su dali „uplakani očevici“.

Prema sudskim izvorima koje su naveli mediji, ova „koherentna svjedočenja“ su omogućila da se rekonstruiraju činjenice. Neke fotografije su mogle biti napravljene na brodu.

Drugi odgovorni bi mogli biti identificirani. Policija je podnijela izvještaj tužilaštvu u Palermu koje ima 48 sati da potvrdi hapšenja.

Hapšenja zbog ovog motiva su nečuvena u Italiji. Vodiči su hapšeni u prošlosti zbog maltretiranja imigranata ili su ih ostavljali da umru na čamcima, ali ne zbog „vjerske mržnje“.

Izvor: Agencije