Kocsis: Mađari imaju pravo znati EU planove o migracijama

Parlament je usvojio set zakona koji omogućava hapšenje ili zabranu rada organizacijama koje pomažu migrantima (EPA)

Šef parlamentarne grupe vladajuće mađarske stranke Fides Mate Kocsis izjavio je da su kancelarije briselskih diplomata pune planova da se Evropa pretvori u kontinent imigranata, a na osnovu plana američkog finansijera mađarskog porekla Georgea Sorosa, kao i da Mađari imaju pravo da budu upoznati sa njima.

On je na konferenciji održanoj u okviru trodnevnog skupa grupe Fides – Hrišćansko demokratska stranka na jezeru Balaton rekao da ti planovi podrazumevaju obavezne kvote, obuzdavanje prava država članica da zaštite sopstvene granice, trostruko povećanje fondova Sorosevih organizacija, legalizaciju ekonomskih migracija i kažnjavanje zemalja koje su protiv migracija, prenosi agencija MTI.

Kocsis je kazao da vladajuća koalicija želi da zaštiti granice Mađarske, kulturu i tradiciju.

‘Zaštitimo granice ogradama’

“Želimo da živimo u Evropi ravnopravnih država koje sarađuju. Evropa bi trebalo da pripada Evropljanima i moramo da zaštitimo naše granice ogradama”, rekao je Kocsis.

Mađarska je pooštrila politiku prema migrantima, a Parlament ove zemlje je sredinom prošle godine odobrio set kontroverznih zakona usmerenih prema nevladinim organizacijama ili pojedincima koji pomažu neregistrovanim imigrantima.

Set zakona omogućava Vladi da uhapsi ili zabrani rad organizacijama koje pomažu migrantima i koje predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost.

Izglasavanje zakona, poznatog kao “Stop Soros”, bilo je jedno od glavnih obećanja tokom izborne kampanje aktuelnog premijera i lidera najmoćnije stranke Fidesz Viktora Orbana.

Izvor: Agencije