Kocijančič: Ukinite takse, nastavite dijalog

Sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum radi potpune normalizacije odnosa zahtijeva klimu koja doprinosi dobrim susjedskim odnosima (Arhiva)

Pozicija Evropske unije se ne mijenja i smatramo da treba ukinuti takse koje je Kosovo uvelo Srbiji i Bosni i Hercegovini, a očekujemo i nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, izjavila je glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančić.

“Sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum radi potpune normalizacije odnosa Srbije i Kosova zahtijeva klimu koja doprinosi dobrim susjedskim odnosima, u kojima se poštuju i u potpunosti provode sporazumi iz prošlosti”, navela je ona za prištinski Zeri.

Kako bi se to postiglo, Srbija i Kosovo se, rekla je Kocijančić, moraju uzdržati od saopćenja i djela koja nisu u interesu regije.

Kosovo: Priznanje, pa ukidanje taksi

I Sjedinjene Američke Države su nedavno ponovo pozvale Kosovo da ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kako bi se otvorio put postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, uz upozorenje da će u suprotnom, odnosno ako i dalje budu radili protiv interesa SAD-a, biti posljedica po bilateralne odnose s Washingtonom.

Vlada Kosova je krajem novembra prošle godine uvela takse od 100 posto na uvoz sve robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Srbija nastavak dijaloga u Briselu uslovljava ukidanjem tih taksi.

Iz Prištine poručuju da će takse biti ukinute tek kada budu dobijene garancije da će dijalog rezultirati priznanjem države Kosovo od Srbije.

Izvor: Agencije