Kocijančič: Stav EU o BiH nije stav Hrvatske

U Briselu navode da će o zapadnom Balkanu biti riječi, ali se ne očekuju službeni zaključci (EPA)

Čelnici Europske unije, okupljeni na summitu u Bruxellesu, počeli su raspravu o vanjskoj politici u okviru koje se očekuje i razgovor o Zapadnom Balkanu.

Hrvatska je najavila da će tokom večere EU čelnika pokrenuti pitanje postizborne situacije u Bosni i Hercegovini.

Na upit Al Jazeerine reporterke Arduane Pribinje o tome kakav će stav po tom pitanju zauzeti šefica europske diplomacije Federica Mogherini, glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič je odgovorila:

“Stav Europske unije je jasan. Stav Europske unije nije stav Hrvatske”.

Po dolasku u Bruxelles, hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao kako smatra da “za zdravo funkcioniranje Bosne i Hercegovine, institucija, za ravnopravnost, posebno Hrvata, nije dobro da imamo postojeću situaciju”.

“Ako su Hrvati u Bih nezadovoljni takvim scenarijem, onda to nije dobro. EU mora pomoći strankama, istitucijama BiH kako bi se pristupilo promjenama Izbornog zakona. I tamo će se netko praviti da je to normalno? Nije”, kaže Plenković.

I Kosovo u fokusu

Europskim liderima, koji se u četvrtak i petak sastaju u Bruxellesu, jedna od tema prvog dana summita će biti i dijalog Srbije i Kosova, neslužbeno je potvrđeno iz Europskog vijeća.

Agencija Tanjug, pozivajući se na neimenovane izvore, najavljuje da će šefovi država i vlada Unije, na zahtjev Cipra, razmatrati blokadu dijaloga Beograda i Prištine.

Govora će biti i o uvođenju pristojbi Kosova na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prema stavu Bruxellesa, takve mjere “kompliciraju situaciju, ne doprinose rješavanju problema i željama naroda Kosova te su u suprotnosti s kosovskim obvezama iz okvira CEFTA sporazuma”.

“To mora biti povučeno”, navode izvori iz Europskog vijeća.

I o Makedoniji

Istovremeno, na dnevnom redu će biti i primjena dogovora Atene i Skoplja o imenu Makedonije.

O tim temama prije nekoliko dana razgovarali su i šefovi diplomacija EU-a na ministarskom sastanku.

U Bruxellesu navode da će o zapadnom Balkanu biti riječi, ali se ne očekuju i službeni zaključci.

Sve predviđene teme posljednjeg sastanka čelnika EU-a u 2018. godini stavljene su u drugi plan zbog krize u Velikoj Britaniji povodom Brexita.

Izvor: Al Jazeera i agencije