Oglasi

Kocijančič: Radi se na primjenjivom i održivom sporazumu

Obavezujući sporazum o normalizaciji treba se odnositi na sva otvorena pitanja, kaže glasnogovornica komesarke Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost.
'Rješenje mora biti u skladu s međunarodnim i EU-pravom i prihvatljivo za zemlje članice', kaže KocijančičTwitter

Maja Kocijančič, portparolka komesarke Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, kaže da je u fokusu EU-a rad na postizanju pravno obavezujućeg sporazuma koji bi doneo trajno rešenje za otvorena pitanja između Srbije i Kosova.

Upitana za izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji navodi da je "razgraničenje zvaničan predlog Beograda u pregovorima sa Prištinom", Kocijančič je za Tanjug ocenila da finalni sporazum mora da bude "primenjiv, održiv i realan".

"U toku je rad na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji, koji bi doneo trajno rešenje za otvorena pitanja, primenjivo i održivo, zasnovano na međusobnom pristanku, a u skladu sa međunarodnim i EU pravom i prihvatljivo za zemlje članice", poručila je.

Mogerini: Odmah sljedećeg jutra...

Kocijančič je ponovila da je sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji, koji se odnosi na sva otvorena pitanja, "hitan i ključan" i za napredak Srbije i Kosova ka EU-u i za stabilnost i mir u regionu.

Dok ne budu ukinute takse, nema uslova za uspešan nastavak dijaloga, poručila je u ponedeljak Mogerini.

Precizirala je da je spremna da organizuje nastavak dijaloga Srtbije i Kosova na najvišem nivou "odmah sledećeg jutra" nakon što se steknu uslovi za to.

Naglasila je da je osnovni uslov za nastavak dijaloga povlačenje tarifa od 100 odsto koje je Vlada Kosova uvela na uvoz robe iz Srbije.

"Dok se to ne desi, ne vidim da postoje uslovi za uspešnu rundu dijaloga", rekla je Mogerini.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.