Oglasi

Kocijančič o protestima u Tirani: Mjesto za dijalog je u parlamentu

Tokom nedjeljnih protesta u Albaniji policija je koristila suzavac, a učesnici demonstracija pirotehnička sredstva.
Evropska unija odbacuje svaki poziv na nasilje, te traži pokretanje dijalogaEPA

Glasnogovornica Evropske unije Maja Kocijančič povodom nastavka protesta u Albaniji poručila je da Evropska unija poštuje pravo građana na mirne demonstracije, ali i odbacuje svaki poziv na nasilje.

Izjavila je to nakon novog talasa protesta u Tirani, u kojima je više hiljada pristalica albanske opozicije u nedjelju navečer izašlo na ulice, zahtijevajući raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Agencija AP konstatirala je da su se pristalice opozicije okupile uprkos pozivima Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih institucija da se angažiraju u dijalogu i izbjegavaju nasilje.

Tako su se oni, predvođeni Demokratskom strankom, okupili kod glavne zgrade, optužujući premijera Edija Ramu za korupciju i pozivajući ga da podnese ostavku kako bi otvorio put za provođenje privremenih parlamentarnih izbora.

"Rekli smo da je pravo građana da se angažiraju u mirnim demonstraciijama jedna od osnova demokratije, ali snažno odbacujemo svaku retoriku i poziv na nasilje", izjavila je Kocijančič, kako prenosi Tanjug.

Rama poziva opoziciju na dijalog

Naglasila je da taj princip mora biti poštovan u svakom slučaju. 

"Mjesto za dijalog je u parlamentu", poručila je Kocijančič.

Dalje kaže da posljednji izvještaj Evropske komisije o Albaniji donosi preporuku o otvaranju pristupnih pregovora, o čemu će odlučiti zemlje članice.

Kocijančič tu ističe važnost inkluzivnog procesa u zemlji i rada svih u cilju nacionalnog interesa.

Ispred zgrade Vlade Albanije, kao i tokom prethodnih protesta, bile su postavljene metalne ograde, povećan je broj kamera s visokom rezolucijom, dok su tu bila i vatrogasna i ambulantna vozila, kao i cisterne s vodom u slučaju potrebe za korištenjem vodenih topova.

Policija je koristila suzavac, dok su učesnici protesta bacali pirotehnička sredstva.

Albanski premijer Edi Rama jučer je pozvao opoziciju na dijalog, ali im je i poručio da o održavanju lokalnih izbora, zakazanih za 30. juni, neće biti pregovora.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.