Kocijančič: Kosovo i Srbija sami određuju o čemu će pričati

Kosovskim političarima je neprihvatljivo da Trepča može biti dio dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije (Al Jazeera)

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič izjavila je da agendu i teme dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije određuju strane u dijalogu.

Dodala je i kako Europska unija ne ulazi u teme koje strane u pregovoru postavljaju na dnevni red, te da je EU uvijek jasno izjavljivala da se agenda razgovora određuje u Beogradu i Prištini.

“Oni postavljaju za stolom pitanja za koja smatraju da su otvorena i poslije toga odlučuju treba li raspravljati o tom pitanju kako bi postigli pravnoobvezujući sporazum o svim otvorenim temama”, kazala je Kocijančič za Glas Amerike.

Napomenula i da EU ne komentira pitanja o kojima dvije strane žele raspravljati.

Reakcija vrha vlasti

Prethodno je Kocijančič izjavila da Rudarski kombinat “Trepča” treba biti dio dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom, na što su reagirali gotovo svi najviši dužnosnici Kosova.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj odbacio je kao neprihvatljiv stav Unije da “Trepča” može biti dio dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

“Reakcija EU protiv usvajanja statuta ‘Trepče’ u Skupštini Kosova je dokaz da je EU izgubio put u svom dvorištu. Izjava glasnogovornice Kocijančič da ‘Trepča’ treba biti dio dijaloga je izjava bez presedana, neprihvatljiva i kao takva dovodi u pitanje suverenitet države Kosovo”, napisao je Haradinaj na Facebooku.

Po njegovim riječima, “Trepča nije otvoreno pitanje između Kosova i Srbije”.

Veseli: Prirodno pravo države Kosovo

“Narod Kosova i njegove institucije ni u jednom trenutku neće dozvoliti stvaranje lažnih tema koje su jasno usmjerene prema podjeli Kosova”, ukazuje Haradinaj.

I predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, te čelnik opozicijskog Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa su ocijenili da kombinat Trepča “nikada nije bio, niti će biti dio dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom”.

Prema Veseliju, Trepča je “prirodno pravo države Kosovo”.

Za Mustafu je “neprihvatljiv i apsurdan” zahtjev da Trepča bude dio dijaloga sa Srbijom. Smatra i da je “neprihvatljivo sa Srbijom razgovarati o granicama i teritoriju Kosova”.

Izvor: Agencije