Kocijančič: Kosovo da ukine takse, a Srbija osigura klimu za dijalog

Kocijančič: 'Nastavljamo blisku saradnju s državama članicama i našim međunarodnim partnerima' (Twitter)

Glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič poručila je da bi nova vlada Kosova, kad bude formirana, trebala ukinuti stopostotne takse na uvoz robe iz Srbije, dok je Srbiji zadatak osigurati povoljnu klimu za razgovore kako bi dijalog Srbije i Kosova bio funkcionalan.

Za kosovski portal IndeksOnline rekla je da Evropska unija od svih političkih aktera očekuje da ostanu “predani procesu koji je od ključnog značaja za Kosovo, Srbiju i budućnost regije”.

“Nastavljamo blisku saradnju s državama članicama i našim međunarodnim partnerima, Sjedinjenim Američkim Državama. Dijalogu Srbije i Kosova posreduje EU, to je proces koji je pokrenula Generalna skupština Ujedinjenih naroda, a podržale države članice EU-a”, kazala je Kocijančič te naglasila pravno-politički kontekst očekivanih rješenja za kosovsko pitanje.

Beogradski mediji objavili su prošle sedmice da Bijela kuća od Srbije zahtijeva priznanje nezavisnosti Kosova i da je američki predsjednik Donald Trump, posredstvom specijalnog izaslanika Richarda Grenella, koji se nedavno u Beogradu sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poručio da Srbija mora priznati Kosovo.

Neugodan razgovor Vučić – Grenell

“To je bio veoma težak razgovor. Grenell je doslovno postavio uvjet da Srbija mora priznati Kosovo. Rekao je da će Amerika utjecati na EU da pojača pritisak na službeni Beograd”, naveo je neimenovani sagovornik lista Blic.

Da je taj razgovor bio neugodan po srbijansku stranu potvrdila je  i Suzana Vasiljević, savjetnica srbijanskog šefa države za medije i odnose s javnošću.

“Ono što je bilo čudno je da je prvi put predsednik [Vučić] sam pisao službenu belešku sa sastanka jer je razgovor očigledno bio dosta težak i on juče nije bio voljan ni sa nama o tome da razgovara”, rekla je Vasiljević dan poslije tog sastanka.

Trump je imenovao Grenella svojim izaslanikom za pregovore Srbije i Kosova premda je Washington ranije kao specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan odredio Matthewa Palmera, kome je u agendi i postizanje rješenja za Kosovo.

Izvor: Agencije