Kobni oružani napad u kampusu u SAD-u

Napadača savladali studenti i držali do dolaska policije (AP)

Jedna je osoba ubijena, a tri su ranjene u četvrtak u pucnjavi na kampus univerziteta u Seattleu na sjeverozapadu Sjedinjenih Američkih Država, što je novi napad u “epidemiji nasilja” vatrenim oružjem u zemlji, rekao je gradonačelnik Seattlea.

Jedna od tri ranjene osobe je u kritičnom stanju nakon pucnjave na kampus Univerziteta “Seattle Pacific”, objavila je Policija, prenosi Hina.

Napadač naoružan sačmaricom i nožem otvorio je vatru u zgradi malog univerziteta u Seattleu, smrtno ranivši jednu osobu prije nego što ga je jedan student savladao biber-sprejem dok je napadač pokušavao napuniti svoje oružje, saopćila je Policija.

Student zadužen za nadzor Univerziteta “Seattle Pacific” je razoružao napadača nakon što je on ušao u foaje dvorane Otto Miller, a zatim je nekoliko studenata skočilo na napadača i prikliještilo ga dok policajci nisu stigli, navedeno je iz Policije.

Uhapšen napadač

Na konferenciji za novinare pomoćnik načelnika Policije Paul McDonagh je kazao da je osumnjičeni za napad u pritvoru i da se radi o muškarcu koji ima “otprilike 26 godina”, koji nije bio student Univerziteta. McDonagh je dodao da se njegovo ime neće objaviti javnosti dok ga ne smjeste u zatvor zbog istrage o ubistvu. 

Mladić od 19 godina je preminuo u medicinskom centru Harborview. Glasnogovornica bolnice Susan Gregg navodi da je 20-godišnja djevojka u kritičnom stanju odvedena u hiruršku salu. Navedeno je i da su druga dva ranjenika u stabilnom stanju te da jedan od te dvojice nije ustrijeljen.

Pucnjava se dogodila manje od dvije sedmice nakon što je 22-godišnji mentalno nestabilni mladić otvorio vatru u kampusu Santa Barbare u Californiji. Ubio je šest osoba, a zatim i sebe.

Gradonačelnik Seattlea Ed Murray osudio je “epidemiju” nasilja vatrenim oružjem u SAD-u.

“Danas bi trebao biti dan za slavlje zbog kraja školske godine. Umjesto toga, ovo je tragičan dan, dan žalosti”, kazao je novinarima.

U SAD-u se vodi oštra rasprava o pooštravanju zakona o posjedovanju vatrenog oružja.

Izvor: Agencije