Koalicione snage u Raqqi ubile 1.600 civila

Dvije grupe tvrde da su SAD, Velika Britanija i Francuska priznale samo desetak civilnih žrtava u Raqqi (Reuters)

Napad koalicionih snaga koji je za cilj imao istjerivanje snaga Islamske države Iraka i Levanta – ISIL iz Raqqe u Siriji 2017. godine koji su vodile Sjedinjene Američke Države izazvao je smrt više od 1.600 civila, što je deset puta više nego što tvrdi koalicija.

U novom izvještaju, koji su objavili Amnesty International i grupa Airwars, članovi koalicije su pozvani da prekinu s dvogodišnjim negiranjem masovnog ubistva civila i destrukcije u Raqqi.

Donatella Rovera, viša savjetnica za krizni odgovor u Amnestyju, kaže da su “mnogobrojna bombardiranja bila neprecizna, a artiljerijski napadi nasumični”.

“Koalicione snage razorile su Raqqu, ali ne mogu izbrisati istinu”, rekla je ona.

Podaci su prikupljani nakon mjeseci istraživanja na terenu i intenzivne analize podataka, uključujući i projekt u kojem je oko 3.000 aktivista skeniralo satelitske snimke.

Kršenje međunarodnih zakona

Amnesty i Airwars tvrde da rezultati koje su dokumentirali vjerovatno navode na kršenje međunarodnih humanitarnih zakona.

Oni su, također, pozvali članove koalicije, naročito SAD, Veliku Britaniju i Francusku, da uspostave nezavisni istražni mehanizam i fond kojim bi kompenzirale štetu žrtvama i njihovim porodicama.

Snage ISIL-a zauzele su Raqqu početkom 2014. godine, tokom ofanzive kroz Irak i Siriju, u kojoj su, na putu popločanom pogubljenjima, stvorile samoproglašeni kalifat.

Njihova ubistva pripadnika manjinskih naroda Ujedinjeni narodi nazvali su genocidom.

Izvor: Al Jazeera i agencije