Oglasi

Koalicione snage proglasile prekid vatre u Jemenu

Prekid vatre stupa na snagu u četvrtak, a mogao bi biti i produžen nakon dvije sedmice.
Poziv na prekid vatre uputio je specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda u JemenuEPA

Koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom proglasile su dvosedmično primirje u Jemenu zbog korona virusa, javlja Anadolija.

Glasnogovornik koalicionih snaga Turki el-Maliki potvrdio je da prekid vatre stupa na snagu u četvrtak, a moglo bi biti i produženo nakon dvije sedmice. 

Maliki je izjavio da primirje podržava odluku jemenske vlade da se prihvati poziv na prekid vatre koji je uputio specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda u Jemenu, kako bi "spriječio širenje COVID-19".

Poginulo i ranjeno 70.000 ljudi

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kad je pobunjenički pokret Husi preuzeli kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici počeli izvoditi zračne napade protiv Husa u Jemenu, podržavajući prosaudijsku vlast.

Prema izvještaju međunarodnih organizacija za 2019. godinu, usljed šestogodišnjih sukoba u Jemenu poginulo je i ranjeno 70.000 osoba.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.