Oglasi

Koalicija izvela 24 napada na položaje ISIL-a

Napadi su izvedeni na položaje grupe Islamska država Irak i Levant u Iraku i Siriji.
Jučer je izvedeno 12 napada na položaje u Siriji, a danas 12 na položaje u IrakuEPA

Koalicijske snage, pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država, u okviru borbe protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) su na području Sirije i Iraka izvele 24 zračna napada, javlja Anadolija.

Prema saopćenju iz koalicijskih snaga, jučer je izvedeno 12 napada na području Sirije, i to dva na području Ebu Kemala, pet u blizini Al-Hasaqqah, tri na području Halepa i dva u okolini Kobanija. Tom prilikom su uništene kontrolne tačke, skladišta i vozila koja su pripadala ISIL-u.

Pored toga, 12 napada je izvedeno i na području Iraka.

Napadi bespilotnim letjelicama

Međunarodna koalicija predvođena SAD-om ranije ovog mjeseca započela je zračne misije bespilotnim letjelicama protiv pripadnika ISIL-a.

Turska je prošlog mjeseca pristala otvoriti svoje strateški važne vojne baze za američku koaliciju, što predstavlja veliki politički zaokret nakon godina oklijevanja da zauzme ulogu prve borbene linije protiv članova ISIL-a koji vrše pritisak na granicu te države.

SAD je u srijedu izvršio prve napade na ISIL avionima sa ljudskom posadom.

U julu je Turska prvi put povela zračne udare na ciljeve ove grupe u Siriji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.