Koalicija: Džamija legitimna meta, bila je štab ISIL-a

Francois-Regis Legrier optužuje da je fokus koalicije bio na ograničavanju vlastitih rizika (EPA)

Međunarodna koalicija, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, saopćila je kako je meta njenog prošlosedmičnog zračnog udara na džamiju u Siriji bio komandni centar oružane grupe Islamska država Irak i Levant i kako je u tom napadu poginulo 12 boraca te grupe, prenose agencije.

Koalicija je saopćila kako su vjerski objekti zakonom zaštićeni od napada, ali kako je ta džamija izgubila takav status pošto je u njoj bio štab ISIL-a.

Sirijski državni mediji i opozicioni Opservatorij za ljudska prava naveli su u četvrtak kako su u seriji zračnih napada na mjesto Susa, u blizini granice s Irakom, poginuli ili ranjeni deseci ljudi, uključujući civile i borce ISIL-a.

Koalicija je u saopćenju, u kojem je fokus na džamiji, navela kako je nadziranjem te zgrade utvrđeno kada se u njoj nalaze samo pripadnici ISIL-a.

Napad je izveden u četvrtak, u trenutku kad je ona korištena za koordiniranje napada na snage koalicije i na sirijske opozicione snage koje SAD podržava.

Istrage o civilnim žrtvama

Susa se nalazi u posljednjem “džepu” pod kontrolom ISIL-a u Siriji, koji opozicione Sirijske demokratske snage sedmicama napadaju u namjeri da “očiste” tu oblast.

Navode o civilnim žrtvama u zračnim udarima u četvrtak koalicija u saopćenju nije ni potvrdila, ni negirala.

“Provodimo istrage svih vjerodostojnih navoda o civilnim žrtvama”, navode.

Pripadnici ISIL-a nedavno su u toj oblasti napali naselje u kojem žive raseljena lica i oteli 130 porodica.

U sirijskom građanskom ratu, započetom 2011. godine, koji je postao složeniji uključivanjem drugih država i raznih oružanih grupa, poginulo je više od 360.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

Izvor: Agencije