Ko vlada nebom odnosi pobjedu u ratu

U savremenim ratovima prevladavaju upotrebe gerilskih taktika, bespilotnih letjelica i ostalog (Arhiva)

Bespilotne letjelice postale su dio modernog ratovanja i uspjele su promijeniti situaciju za zemlje koje su na borbene avione trošile desetke milijardi dolara u skladu s maksimom “Ko posjeduje nebo odnosi pobjedu u ratu”, piše britanski list The Guradian.

Male, jeftine bespilotne letjelice očito su promijenile situaciju na Bliskom istoku, ističe list.

Samo u posljednja tri mjeseca, piše The Guardian, bespilotne letjelice imale su znatan utjecaj u Iraku, Siriji i Libanu.

Posljednji napadi dronovima u subotu na dva postrojenja naftne kompanije Aramco u Saudijskoj Arabiji srezali su proizvodnju nafte na gotovo polovinu saudijske cjelokupne proizvodnje, odnosno i do 7% ukupne svjetske isporuke, bez ikakvog aktiviranja sirena za uzbunu i čini se da su uspjeli izbjeći najsavremenije sisteme upozorenja na zračni napad u regiji.

Dronovi su sada sastavni dio inventara najnaprednijih vojnih snaga u regiji, zajedno s borbenim avionima, piše Guardian.

Zanimljivo je da ih sada posjeduju i nedržavni akteri, uvjereni u efikasnost tih letjelica, koje je teško otkriti i koje se mogu koristiti kao oružje u ratu.

Izraelska vojska naoružana je najsavremenijim borbenim avionima i preciznim oružjem, ali se ipak okrenula svojoj floti bespilotnih letjelica kako bi napala ciljeve u Siriji.

Jačanje flote dronova

Glavni faktor koji je natjerao izraelske čelnike, prema tom britanskom listu, da koriste tu vrstu oružja jest njegova sposobnost izbjegavanja radara, što im omogućava da negiraju optužbe da stoje iza napada, u pokušaju da izbjegnu otvoreni rat s Iranom.

Teheran je, također, shvatio koja je to jaka tačka njegovih protivnika, pa je radio na jačanju svoju flote bespilotnih letjelica, uključujući i sofisticiranu američku verziju, nakon što je uspio prizemljiti američku bespilotnu letjelicu na svoju teritoriju prije četiri godine.

Guardian dodaje da opunomoćenici Irana u regiji, kako ih je opisao, sve više koriste bespilotne letjelice, istakavši da su Husi iz Jemena više puta slali dronove i do 700 km unutar teritorije Saudijske Arabije kako bi bombardirali njene naftovode.

Zaključuje da su napadi bespilotnih letjelica na položaje u Saudijskoj Arabiji jasno strateško upozorenje da je završena era superiornosti borbenih aviona, na što bi SAD trebao posebno obratiti pažnju, pogotovo ako se uzme u obzir da utjecaj te zemlje na Bliskom istoku zavisi dijelom i od toga kolika je njena dominacija u zračnom prostoru te regije, za koju se može reći da je počela slabiti, navodi list.

Izvor: Agencije