Ko su ljudi koji trče pored Kimove limuzine

Pripadnici osiguranja će provjerit i bilo koju hranu i piće prije nego što Kimu budu posluženi (Reuters)

Svijet je ponovo video osiguranje sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una dok su u crnim odijelima trčali oko njegovog automobila u Singapuru, gdje će se sutra sastati sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Kako prenose mediji, oni su mnogo više od spektakla jer kada je u pitanju sigurnost njihovog lidera, Sjeverna Koreja ne prepušta ništa slučaju.

Kada se nalazi u Sjevernoj Koreji Kimovo osiguranje djeluje u tri različite linije oko njega, dok je u Singapuru osiguranje modificirano.

Oni koji trče pored Kimove limuzine i hodaju pored njega su dio Kancelarije 6 centralne partije, poznate kao Glavna kancelarija ađutanata.

Oni se regrutiraju iz Korejske narodne armije, moraju biti iste visine kao lider, da imaju dobar vid, da dobro gađaju, pucaju iz pištolja i bave se borilačkim vještinama. Osiguranje je podvrgnuto i rigoroznim istragama dvije generacije unazad, tako da većina pripada porodici Kim ili dugim elitnim porodicama.

Tri aviona iz Pjongjanga

Kada su prihvaćeni za osiguranje bivaju podvrgnuti intenzivnom programu obuke, koja obuhvaća korištenje pištolja, tehnike izbjegavanja, različite borilačke vještine i fizičku izdržljivost, prenosi Tanjug.

Osiguranje je obično odjeveno u odijela zapadnog tima i ima kravate, imaju bedževe ili značke na odijelima i koriste kodirane fraze, dok Kimovi vozači uvijek imaju lanene ili kožne rukavice.

U Singapur su stigla tri aviona iz Pjongjanga, a kako se vjeruje osiguranje je bilo u najmanje dva od njih.

Oni će tokom Kimovog boravka u Singapuru osigurati sjevernokorejskom lideru sigurne telefonske linije, kompjutere i neophodnu IT sigurnost.

Pored toga oni imaju sva pića, hranu i cigarete koje on želi u Singapuru, a provjerit će i bilo koju hranu i piće prije nego što mu budu posluženi.

Izvor: Agencije