Ko su kandidati za prvog čovjeka Evropske komisije

DW piše da je Vestager kao žena, kao liberal, i kao kandidatkinja iz manje članice EU-a, u suštini idealno kadrovsko rešenja za šeficu Evropske komisije (EPA)

Narednih sedmica trebalo bi da bude donesena odluka o glavnim kandidatima poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu za predsjednika Evropske komisije, a njemački Deutsche Welle predstavio je neke od potencijalnih kandidata.

Manfred Weber iz bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) spada u umjereni dio te konzervativne partije, članice vladajuće koalicije, i naklonjen je Evropskoj uniji.

U Evropskom parlamentu je od 2004, a posljednje četiri godine je i predsjednik najveće poslaničke grupe u tom parlamentu – Evropske narodne stranke (EPP), koja je poznata je po tome da konce vuče iz pozadine, navodi DW.

Ipak, ono što govori protiv Webera jeste činjenica da je stranci Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana godinama pružao utočište u svojoj poslaničkoj grupi, a da se od aktuelne mađarske politike ogradio tek kada je objavio da bi želio biti glavni kandidat EPP-a na izborima za Evropski parlament.

Znanje jezika

Jedna od njegovih mana je i to što ne zna najbolje engleski jezik i što mu nedostaje iskustvo u radu sa bilo kakvom vladom.

Finac Alexander Stubb drugi je potencijalni kandidat koji je počeo kao poslanik u EO, ali je preuzimao nekoliko ministarskih resora u Finskoj, a kratko je bio i premijer svoje zemlje.

On pripada liberalnom krilu svoje konzervativne stranke, a tečno govori engleski i francuski jezik.

Holanđanin Frans Timmermans je dobro poznati kandidat i potpredsjednik Evropske komisije , koji je suveren na političkom podijumu.

Kako piše DW, govori pet jezika i bez problema uspijeva da zastupa svoje stavove u svakoj prilici, a u posljednje vrijeme istakao se borbom protiv manjka državno-pravnih standarda u zemljama poput Poljske.

Drugi kandidat socijaldemokrata u parlamentu Evropske unije je Slovak Maroš Šefčovič, koji od 2009. obavlja različite funkcije u Evropskoj komisiji.

Tom slovačkom političaru se kao plus broji bogato iskustvo po institucijama i solidno obavljanje svih dosadašnjih dužnosti, a ono što mu ne ide na ruku jeste manjak medijske harizme i sposobnosti da pridobije mase za svoje ideje.

Danska komesarka za tržišnu utakmicu Margrethe Vestager nezvanična je kandidatkinja liberala, koja je svojim stavovima za kratko vrijeme stekla status zvijezde Evropske komisije.

Antievropska propaganda

DW piše da je ona kao žena, kao liberal, i kao kandidatkinja iz manje članice EU-a, u suštini idealno kadrovsko rešenja za šeficu Evropske komisije.

Italijanski desničar Matteo Salvini je za desno-populističku njemačku Alternativu za Njemačku (AfD) “odgovarajući glavni kandidat”, međutim on još uvijek razmišlja o toj ponudi.

Kako se navodi, Salvini svakodnevno vrijeđa EU i njene institucije, a Italiju s funkcije ministra unutrašnjih poslova vodi linijom konfrontacije.

Ako se odluči za kandidaturu, kampanja će mu prije svega poslužiti kao platforma za antievropsku propagandu.

Izvor: Agencije