Ko su članovi Johnsonova tima za Brexit?

Imenovanja će dati uvid u Johnsonove planove za upravljanje Britanijom nakon njegova obećanja o izlasku iz EU-a sa ili bez sporazuma (EPA)

Novi britanski premijer Boris Johnson započeo je u srijedu s imenovanjem članova svog kabineta, nakon nekoliko tjedana planiranja i traženja kandidata među konzervativcima za vodeća mjesta u svojoj novoj vladi.

Johnson, glavni akter kampanje 2016. za odlazak iz Europske unije, trebao bi imenovati članove kabineta “čime će pokazati sve sposobnosti stranke koja doista odražava modernu Britaniju”, tvrdi izvor blizak novom čelniku.

Očekuje se i kako će povećati broj žena i imenovati rekordan broj političara pripadnika etničkih manjina, rekli su iz njegova tima.

Imenovanja će dati uvid u Johnsonove planove za upravljanje Britanijom nakon njegova obećanja o izlasku iz EU-a 31. listopada, sa ili bez sporazuma.

Dosadašnja imenovanja

Johnson je za svog savjetnika imenovao Dominica Cummingsa koji je osmislio kampanju “Glasaj za izlazak” prije referenduma 2016., a pobornici Brexita hvalili su ga zbog uspješne strategije uvjeravanja glasača da daju podršku odlasku iz EU-a pored znatno bolje financirane kampanje za ostanak.

U vrijeme referenduma, njegov je suradnik rekao kako Cummings koristi “tehnike sovjetske propagande”.

Služit će na mjestu višeg savjetnika novom premijeru, a njegovo bi imenovanje moglo naići na kritike zastupnika kojima se ne sviđa Cummingsovo grubo ponašanje i zanemarivanje parlamenta.

Andrew Griffith – poslovni savjetnik

Griffith je napredovao kroz kompaniju Sky pod vlasništvom Ruperta Murdocha, gdje je 2008. postao glavni financijski službenik te pomogao u stvaranju najveće europske grupe naplatne televizije.

Bivši parlamentarni kandidat Konzervativaca posudio je Johnsonu svoju kuću u Westminsteru za bazu gdje je mogao planirati svoje prve korake u kampanji za poziciju premijera države. Njegov zadatak bit će popraviti odnose s korporativnim sektorom uoči Brexita.

Jedan od kolega koji je radio s Griffithom u Skyju, rekao je kako ima nevjerojatan intelekt i sposobnost da “obavi stvari”.

Mark Spencer – šef kluba zastupnika

Manje poznati zastupnik Konzervativaca, Spencer, služit će kao glavni “stranački bič” u parlamentu. Ključna je to uloga s obzirom na to da Konzervativcima nedostaje većina u Donjem domu, kao i zbog dubokih podjela među zastupnicima oko ispravnog načina provođenja Brexita.

Spencer, koji je članom parlamenta postao 2010. nakon što je radio na obiteljskoj farmi, omiljen je među kolegama te su njegovo imenovanje pozdravili zastupnici svih stranaka.

Očekivana imenovanja

Sajid David – ministar financija

Bivši bankar, Javid, je u 25. godini bio potpredsjednik banke Chase Manhattan, nakon čega je radio u Deutsche Bank prije nego je ušao u politiku. Mediji su izvijestili kako bi on trebao biti ministar financija.

Sajid David je veliki obožavalac bivše premijerke Margaret Thatcher

Zagovornik slobodnog tržišta bio je četvrti u utrci za vodstvo Konzervativne stranke.

Nekoliko javnih službenika koji su radili za njega, opisalo ga je kao odlučnog i jasnog.

Javid (49) veliki je obožavatelj bivše premijerke Margaret Thatcher te u svom uredu ima portret “Željezne lady”. Na referendumu 2016. podržao je ostanak u EU.

Sin je pakistanskih muslimana i imigranata, a njegov otac bio je vozač autobusa.

Dominic Raab – ministar vanjskih poslova

Žestoki euroskeptik Raab, koji tvrdi kako nije zabrinut oko provođenja brexita bez sporazuma, podnio je ostavku s mjesta ministra za Brexit u znak prosvjeda protiv sporazuma za izlazak koji je May dogovorila, rekavši kako bi sporazum zarobio Britaniju u sferi Unije.

Raab, koji ima crni pojas u karateu, također se kandidirao za vodstvo stranke, pri čemu je Johnsonu poručio: “Nećemo dobiti dobar sporazum blefiranjem i hvalisanjem”.

Sin je židovskih izbjeglica rođenih u Češkoj koji su od nacista pobjegli 1938., a prije nego što se počeo baviti politikom, bio je odvjetnik. Mediji su izvijestili kako bi Raab trebao postati ministar vanjskih poslova.

Michael Gove – zamjenik premijera

Smatra se kako je Gove, Johnsonov prijatelj s fakulteta, uvjerio Johnsona da započne kampanju za Brexit pri čemu je dvojac odigrao ključne uloge u službenoj kampanji za odlazak.

Michael Gove je Johnsonov prijatelj s fakulteta koji ga je uvjerio da započne kampanju za Brexit

Navodi se kako je Gove kriv za to što je Johnson prekinuo svoju kandidaturu za vodstvo stranke 2016. Johnson se povukao iz utrke nakon što je Gove naglo povukao svoju podršku na dan kada je Johnson trebao pokrenuti svoju kampanju, te je umjesto toga, najavio svoju kandidaturu.

Govea je sin mlade neudane studentice iz Edinburgha, a posvojio ga je par radničke klase u Aberdeenu na istočnoj obali Škotske kada je imao samo četiri mjeseca.

Njegov otac bavio se ribolovom, a tvrtku je prodao kada se stanje u sektoru pogoršalo, za što Gove od tada krivi politike Europske unije o ribarstvu.

Gove je poznat kao radikalni reformator te se nagađa kako će postati Johnsonovim zamjenikom.

Priti Patel – ministrica unutarnjih poslova

Patel se zalagala za odlazak iz EU-a te je vrlo otvoreno kritizirala pristup brexitu bivše premijerke Therese May. Glasala je protiv njezinog sporazuma o Brexitu na svakom glasanju koje je predstavljeno pred parlamentom.

Priti Patel se zalagala za odlazak iz EU-a i kritizirala pristup Brexitu Therese May

Johnsonov tim rekao je kako bi trebala biti imenovana na ministarsku poziciju, dok mediji nagađaju kako je riječ o mjestu ministrice unutarnjih poslova.

Imenovanje bi za Patel označilo povratak u politiku nakon što je u studenom 2017. bila prisiljena podnijeti ostavku s mjesta ministrice za međunarodni razvoj zbog tajnih sastanaka s izraelskim dužnosnicima kojima je prekršila diplomatski protokol.

Kći indijskih roditelja, Patel je započela pokret “Spasimo britanski curry” tijekom kampanje za referendum kojim je pokušala ukazati na to da bi imigracijski sustav poslije Brexita bio pošteniji prema onima izvan Europske unije te bi smanjio nestašicu kuhara u indijskim restoranima u Britaniji.

Alok Sharma

Sharma je niži ministar u Ministarstvu rada i mirovina te je ranije radio u Ministarstvu vanjskih poslova dok je na čelu bio Johnson.

Inače knjigovođa, šesnaest je godina radio kao bankar prije ulaska u parlament.

Kao ministar za stambena pitanja, bavio se posljedicama požara u Grenfell Toweru, bloku zgrada socijalnog stanovanja u zapadnom Londonu, u lipnju 2017. kada je smrtno stradala 71 osoba, a preživjeli stanovnici prekinuli su njegovo televizijsko pojavljivanje na kojemu im je ponudio privremene, a ne stalne domove u obližnjem području.

Izvor: Agencije