Ko koga bombarduje u Siriji

Sjedinjene Američke Države navode da će sa Rusijom tokom vikenda održati drugi krug razgovora o sigurnosti zračnog prostora iznad Sirije. 

Moskva je saopćila da je najmanje 300 boraca ubijeno u posljednjim zračnim udarima na Raqqu, Homs i Halep.
 
U posljednja 24 sata izveli su 64 napada na 55 položaja ISIL-a. Najmanje petoro ljudi je poginulo kada je pogođen kamp za interno raseljene. I Francuska je izvela drugi krug zračnih napada na ISIL u Siriji.
 
Nebo iznad Sirije u posljednje vrijeme postaje sve prometnije, ali i opasnije. Koje sve zemlje bombarduju i koga u Siriji?
 
Na prvom mjestu – vojska Bashara al-Assada, čiji avioni i helikopteri, vrlo često koristeći smrtonosne ”burad bombe”, bombarduju sve naoružane opozicijske grupe i civilna područja. 
 
Sjedinjene Američke Države dosad su izvele 95 posto od 2.500 koalicijskih zračnih udara protiv položaja ISIL-a i Al-Kaide.
 
Kanadski, australski i francuski avioni u manjem obimu izvode zračne udare protiv ISIL-a.
 
Sirijski susjed Turska od jula ove godine počela je bombardovati položaje ISIL-a i Radničke stranke Kurdistana, odnosno PKK-a u Siriji.
 
Zemlje Bliskog istoka
 
Regionala sila Saudijska Arabija, koja predvodi arapsku koaliciju protiv ISIL-a, također bombarduje položaje te grupe.
 
Zemlje poput Bahreina, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana izvele su manji broj zračnih udara, ali nastavljaju pružati logističku podršku.
 
Tu je i Izrael, koji povremeno vrši zračne udare na položaje Assadove vojske, tvrdeći da time sprečava slanje oružja grupi Hezbollah u Libanu.
 
Najnoviji učesnik je Rusija, koja kaže da bombarduje položaje ISIL-a. Međutim, Washington i Ankara smatraju da su zapravo umjerene sirijske opozicijske grupe, koje se bore protiv Bashara al-Assada, stvarna meta ruskih napada.
 
Borbeni avioni svih tih zemalja vrlo često se mimoilaze na sirijskom nebu. Nedavno narušavanje turskog zračnog prostora, koje su izveli ruski avioni, izazvalo je tenzije između Ankare i Moskve.
 
Slični incidenti u budućnosti mogu izazvati dodatne tenzije u ionako napetom regionu. 
 
Izvor: Al Jazeera