Ko je u većoj krizi: Macron ili islam?

Emmanuel Macron ima blic-rješenje da je za sve kriv islam i da su za sve krivi imigranti, piše autor mišljenja (EPA)

Nakon dužeg vremena usijanih političkih debata o sve izraženijem nasilju u francuskom društvu, početkom oktobra, francuski predsjednik Emmanuel Macron je održao govor u kojem je za sve probleme Francuske označio islam.

„Islam je religija koja je u krizi širom svijeta, mi to ne gledamo samo u našoj zemlji,“ izjavio je Macron 2. oktobra ove godine, obznanjujući dugo očekivani plan kojim će se „odbraniti francuske sekualrne vrijednosti“ protiv onog što je nazvao „islamističkim radikalizmom“, te insistirajući kako neće biti ustupaka u novom naporu da se „religija izbaci iz javnog obrazovnog sektora u Francuskoj“, kako su prenijeli mediji.

Zanimljivo je da se upravo u ovom sektoru, dvije sedmice nakon Macronovih poruka, desio strašan teroristički čin, gnusno ubistvo obezglavljenjem francuskog nastavnika Samuela Patya, koji je učenicima prezentirao famozne „karikature poslanika Muhammeda“.

Ovaj nastavnik historije i geografije je, prema medijskim navodima, počeo primati prijetnje roditelja učenika, a u subotu, 17. oktobra, ubio ga je osamnaestogodišnji Abdulah Anzorov, ruski izbjeglica čečenskog porijekla.

Deničarske kampanje mržnje

Ovaj gnusni zločin u kojem je stradao nastavnik, kao i raniji teroristički zločini u kojima su stradali novinari francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo, izazvao je šok i proteste.

Ponovno su na ulicama hiljade ljudi a istovremeno su svi reflektori upereni na islam i muslimane koje je predsjednik Macron „proročanski“ markirao kao krizne elemente u Francuskoj. Tako su se ranije prijetnje pretvorile u obećanje, a Macron je udovoljio otvorenim desničarskim kampanjama mržnje koje sve više podsjećaju na srednjovjekovnu Evropu reconquiste, kako je ovaj obračun sa islamom u Francuskoj nazvala znakovito nazvala krajnja desničarka Marine Le Pen.

Ubistvo francuskog nastavnika Samuela Patya se desilo upravo uoči početka hidržetskog mjeseca rebiu-l-evvela, u kojem muslimani širom svijeta tradicionalno slave mevlud – dan rođenja Muhammeda, prisjećajući se njegovog života, misije i djela.

Da paradoks bude veći, u gnusnom činu ubijen je učitelj, a islamska tradicija podučavanje i edukaciju ističe kao prvu i primarnu misiju poslanika Muhammeda!?

„Kako je moguće da se danas, četrnaest stoljeća nakon Muhammeda, dešava takva zloupotreba njegovog imena i misije, takvo nasilje i neznanje o čovjeku koji je čitav svoj život i čitavu svoju misiju proveo upravo u borbi protiv nasilja i neznanja?“, pitanje je koje danas u nevjerici postavljaju muslimanski intelektualci.

Ako bismo pristali na Macronove politikantske tvrdnje da je religija općenito u krizi, a posebno islam, onda bismo francuskog predsjednika mogli nadopuniti i kazati mu: Da, ali i svijet je u krizi općenito, u neviđenoj krizi koja je samo nakratko zaustavila priču o radikalizmu i terorizmu jer su pandemijom ugroženi svi i vjernici i ateisti, i muslimani i kršćani, i sekularno i sakralno, i politika i ekonomija…

U krizi temeljna načela nacije

A u posebno velikoj je krizi Francuska Republika koja svoje teške ekonomske probleme, milione nezadovoljnih radnika, nezaposlenih mladića i djevojaka, gladnih i nezbrinutih beskućnika mora riješiti podhitno jer Republici prijeti unutarnji raskol. U krizi su zapravo temeljna načela francuske nacije liberte, egalite, fraternite, a više ne postoje kolonijalni resursi kojima bi se mogle namiriti štete, niti robovi koji bi mogli besplatno raditi i graditi.

Kontroverza o crtežima koji navodno predstavljaju poslanika islama kao radikalni pristup neznanja i ignorancije pronašao je svog saveznika upravo u neznanju i ignoranciji nasilnih ekstremista koji misle da se ubijanjem i masakriranjem u ime islama može odbraniti islam.

Takvih je iz Francuske zbog gore spomenutih ekonomskih uslova i sistemske državne diskriminacije koja onemogućava integraciju, već kreira izolaciju i plodno tlo za radikalizaciju i ekstremizam, preko 1.700 otišao u Siriju boriti se za takozvanu „Islamsku državu“, što je najveći broj u Evropi?

I nakon propasti ISIL-a, Francuska još uvijek nema odgovora zašto je taj broj toliko visok, ali njen predsjednik Macron, ima blic-rješenje da je za sve kriv islam i da su za sve krivi imigranti. Svakako da muslimani današnjice imaju itekako velikih kriza, možda najvećih u historiji, ali one se nisu riješile ni dugogodišnjim kolonijalizmom i projektima civiliziranja koje je sprovodila Francuska, niti će se riješiti projektima interveniranja koje danas sprovode vodeće zapadne sile u središnjim zemljama tzv. muslimanskog svijeta.

Terorizam ili rasizam?

Već od ponedjeljka, prema medijskim izvještajima, krenule su opsežne racije u Francuskoj. A ciljevi su uglavnom muslimanska udruženja, škole, džamije, humanitarne organizacije – muslimani su označeni kao meta, a koliko je opasno biti musliman u Francuskoj govori incident koji se u srijedu desio usred Pariza, pored Ajfelovog tornja – zbodene su dvije muslimanke, a uhapšene su napadačice, prema izvještajima francuskih medija „bijele žene“ i „učinile su to uz povike prljavi Arapi“. Jedina razlika je što ovaj napad nije označen kao teroristički, već rasistički.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Izgleda da nije samo islam u krizi, već i Francuska Republika. Bolje kazano, Macron je u krizi jer je kapitulirao pred opasnom desničarskom politikom targetiranja islama i muslimana koju već 50 godina vode krajnji desničari na čelu sa Marina Le Pen, koja je najizgledniji protukandidat Macronu na izborima 2022. godine.

„Ova situacija zahtijeva strategiju ponovnog osvajanja (reconquista). Islamizam je jedna ratoborna ideologija čije je osvajačko sredstvo terorizam“, izjavila je Le Pen u ponedjeljak. Biće zanimljivo pratiti koliko će ovo natjecanje u targetiranju islama i muslimana u Francuskoj utjecati na rezultate izbora, odnosno, hoće li Macron ovom novom strategijom sataniziranja uspjeti zadržati kormilo Republike.

Možda je i Macron danas u istoj krizi u kojoj se prije dva stoljeća našao francuski imperijalni projekat kojeg ćemo ovdje uzgred spomenuti. U jednom briljantnom globalnom strateškom potezu, Napoleon Bonaparte je osvojio Kairo, i tada kao i sada jedan od ključnih centara arapskog svijeta i u savezništvu sa Tipu sultanom u Indiji protiv Britanaca, imao za cilj da spriječi da Indija padne u britanske imperijalne ruke.

Po dolasku s vojskom u Kairo, Napoleon je nosio arapsku odjeću, iskazivao poštovanje prema učenjacima sa Al-Azhara, iskazivao divljenje prema Kur'anu i Poslaniku, hvalio društvene i građanske klauzule šerijatskog zakona i obećao da će ih predstaviti Francuskoj. Izvori navode kako je Napoleon čak napravio i veliki prijem u čast rođenja Poslanika islama.

Ponavljanje iste greške

Nakon svega je dobio nadimak Ali Bonaparte, po zetu Poslanika i jednom od velikih islamskih halifa. Na kraju, Napoleonov upad u islamski svijet je završio neuspjehom a monarhija je obnovljena u Francuskoj. Napoleonov pristup je proistekao iz njegovog razumijevanja Prosvjetiteljstva i sržnih ideja Francuske revolucije – slobode, jednakosti i bratstva.

Međutim, ovaj način će se potpuno promijeniti u slijedećoj francuskoj avanturi u muslimanskom svijetu, 1830. godine, koji je izgledao potpuno drugačije, obilježen nasiljem i masovnim pokoljima. Upravo su kolonijalne operacije Francuske u Alžiru i širom sjeverne Afrike odredile ton cijele francuske kolonijalne vladavine i utjecale na položaj muslimanskih imigranata u samoj Francuskoj. Taj odnos i dalje boji razmišljanje i identitet imigrantskih zajednica u Europi danas, ali i stav o Francuskoj kod muslimana na svim meridijanima.

Ova paradigma je danas pred izazovom i žalosno je što Macron u svom pristupu ponovno čini istu grešku koja je skupo koštala muslimane Sjeverne Afrike, a koja može biti kobna za njihove sadašnje potomke u Francuskoj, većinu francuske imigrantske muslimanske populacije. Ali, jednako opasno, ovakva greška može biti kobna i za Francusku, ma koliko to ostrašćeni čuvari sekularizma negiraju ili ne žele da vide.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera