Oglasi

Ko je tražio da kompanije iz BiH isknjiže imovinu u inozemstvu?

Kompanijama je rečeno da isknjiže imovinu van Bosne i Hercegovine o kojoj će se brinuti država, a sada to pravi problem pri identifikaciji.
Procjenjuje se da je riječ o bh. imovini 'teškoj' više milijardi dolara, no ne postoji zvanični registar koji bi dao tačan podatakArhiva

Bosna i Hercegovina u opasnosti je da ostane bez brojnih nekretnina van njene teritorije jer je načinjena "velika greška, koja je kasno otkrivena", navode bh. zvaničnici za lokalne medije.

Kako je za banjalučke Nezavisne novine rekao premijer bh. entiteta Federacija BiH Fadil Novalić, kompanijama je veliki problem napravio jedan zakon.

"Moramo dobro razmisliti o izmjeni Zakona o privatizaciji. Mi smo napravili jako veliku grešku, koja je kasno otkrivena. Novim zakonom je rečeno 'Isknjižite sve što je u inostranstvu od firmi, o tome će brinuti država', a imate, recimo, Energoinvestovu zgradu negdje u inostranstvu i onda, kad država ode tamo, kažu 'Hajde to identificirajte, ko je vlasnik", rekao je on, te dodatno objasnio: vlasnik jest Energoinvest, ali Energoinvest više ne može ništa uraditi jer se već jednom isknjižio.

Šef entitetske vlade rekao je da je urgentno dobio informaciju o novom Zakonu o upravljanju državnom imovinom u Hrvatskoj i da će što prije poslati urgenciju Vijeću ministara Bosne i Hercegovine o zabrinutosti zbog imovine.

"Znači, uradit ćemo dvije stvari: poslat ćemo hitnu urgenciju Vijeću ministara, a, drugo, pokušat ćemo da recikliramo Zakon o privatizaciji. Drugi je problem što sad kad krenemo u knjiženje mnoge firme su već nestale", naveo je Novalić.

Imovina vrijedna milijarde dolara

Navedene izmjene hrvatskog Zakona o upravljanju državnom imovinom, koje u praksi znače da ta država imovinu pravnih lica iz Bosne i Hercegovine može dati na upravljanje trećim osobama na 30 godina, mnogi tumače kao otimačinu, nastavljaju Nezavisne.

Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine, uskoro bi se trebao tim povodom sastati s predstavnicima nadležnih institucija Hrvatske.

Amer Jerlagić, bivši direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu, upozorava da imovina Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj može biti izgubljena.

"Ovim zakonom će se omogućiti legalizacija višedecenijske pljačke imovine pravnih osoba iz Bosne i Hercegovine koja je u društvenom vlasništvu", kazao je on.

Hrvatski sabor usvojio je zakon koji predviđa da se imovina bosanskohercegovačkih i srbijanskih firmi u Hrvatskoj iz vremena bivše Jugoslavije može dati u zakup, a po isteku zakupa ulagači će je moći otkupiti.

Procjenjuje se da je riječ o bh. imovini "teškoj" više milijardi dolara, no ne postoji zvanični registar koji bi dao tačan podatak.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.