Ko je Smajil Zolić po kojem je nazvana škola u blizini Pariza

Smajil Zolić se sa dvadeset godina priključio Legiji stranaca (Ustupljeno Al Jazeeri)

Smajil Zolić je rođen 1944. u naselju Gata kod Bihaća. Sa dvadeset godina priključio se Legiji stranaca koja je dio francuske vojske. Razlika u odnosu na ostale redovne formacije je to što su njeni pripadnici stranci, dobrovoljci.  Kao pripadnik Druge strane pješadijske pukovnije borio se u Čadu tokom 1969. i 1970. godine. Bio je svjetski prvak u pentatlonu. Poginuo je u nesreći kada se 24. maja 1976. godine helikopter koji je prevozio legionare na vježbu, srušio pod nerazjašnjenim okolnostima.

 „Išli smo zajedno u školu ovdje u Gati, a kada je napunio 18. godina Smajil je otišao u Sloveniju, zatim u Italiju, te ubrzo u Francusku. Otac mu je nestao u Drugom svjetskom ratu. Mati i oćuh su mu povremeno odlazili u posjetu u Francusku, jer on nije mogao dolaziti kući. Tamo je prošao obuku, završio vojnu školu i bio je oficir. Imao je sestru ali je ona umrla ubrzo nakon rođenja. Smajil je imao troje djece. Jedno od njih je sin Aleksandar“, priča Alija Zolić, Smajilov stričević.

Stradao u padu helikoptera

Na web stranici www.foreignlegion.info, na koju nas je uputio Asmir Zolić, Smajilov bliski rođak, navode se slijedeći detalji nesreće.

„Tokom maja 1976. godine, u jugoistočnom dijelu Džibutija koji je u periodu između 1967. i 1977. godine bio francuska kolonija, održana je vojna vježba u koju su bili uključeni legionari GOLE-a (fra. Groupement opérationnel de la Légion étrangère) pripadnici Operativne skupine Legije stranaca. Legionari su prebacivani helikopterima od Arte, gradića u jugoistočnom dijelu Džibutija gdje se nalazila baza, do vojne streljane u Holholu.  Prijevoz su vršila tri helikoptera iz Odjela francuske vojske ‘Light Aviation'“.

U transportu legionara do mjesta vježbe desila se nesreća koja nikad nije razjašnjena.

„Treća rotacija povezla je Treći vod, 6. četu. Tri helikoptera PUMA napustila su bazu oko 07:45 sati ujutro i kada su se približavali Holholu, udaljenom oko dva kilometra od baze, dogodila se nesreća. Druga PUMA formacija, s tri člana posade i 12 legionara iz do sad nepoznatih razloga srušio se i zapalio. Pilot i šest legionara ispali su iz helikoptera, ali su u požaru poginula dva člana posade i šest legionara“, navodi se u članku pod nazivom „GOLE: 1976 Djibouti Helicopter Crash“ koji je dostupan na www.foreignlegion.info.

Među stradalima bio je i narednik Smajil Zolić.

„Kao mali pokazivao je izuzetne fizičke sposobnosti. Sjećam se da nas je uvijek pobjeđivao u trčanju, skakanju i plivanju. Mati mu se udala nakon što je saznala da mu je otac nestao u ratu i umrla je u mjestu Bakar kod Rijeke u Hrvatskoj. Bio je odličan i uzorit đak. Kada mu se majka Kasupović Mine udala, neko vrijeme proveo je u kući naše zajedničke nene, a onda je mati došla po njega i odvela ga sebi i od nje se zaputio u svijet“, priča Alija Zolić

Škola nosi njegovo ime

U Legiji stranaca proveo je oko desetak godina, a jedno manje mjesto u blizini Pariza, lokalnoj školi je dalo naziv po njemu.

„Mi smo znali da ima djecu. Neko je govorio da ima dvoje ili troje djece, ali nismo bili sigurno koliko tačno potomaka ima Smajil. Mati mu je nedavno umrla, ali ga nikome nije spominjala niti o njemu šta govorila“, priča Asmir Zolić, bliski rođak Smajilov.

Istražujući svoje porodično stablo, Asmir je zapeo na imenu Smajil Zolić, očevom stričeviću i onda je sasvim spontano stupio u kontakt sa njegovim sinom Aleksandrom.

„Sve je počelo razmjenom fotografija. Poslao sam mu slike moga oca i djeda, a on meni uzvratio sa očevom i djedovom slikom, i tako smo zaključili da smo bliski rođaci, te utvrdili našu rodbinsku vezu“, priča Asmir Zolić i dodaje kako je Aleksandar u posjedu dokumenta iz Legije stranaca koji mu je ostao od oca – Rječnik „Osnove francuskog za potrebe legionara jugoslavenskog porijekla“.

Njegovo ime danas stoji na spomen-ploči unutar kampa Raffalli u zgradi Druge strane pješadijske pukovnije u Džibutiju.

Sin Aleksandar Zolić, rođeni je Francuz. Nastavio je stopama svoga oca Smajila i radi u vojsci kao profesionalni vojnik, te čuva i njeguje sjećanje na svoga oca.

Izvor: Al Jazeera