Ko je princ Ahmed, najmlađi brat kralja Salmana?

Kao najmlađi od sedmorice braće Sudairi, princ Ahmed ranije je posmatran kao potencijalni budući vladar (AP)

Princ Ahmed bin Abdulaziz Al Saud, jedini živi brat kralja Saudijske Arabije Salmana, zadržan je u pritvoru, kako se tvrdi u nekoliko izvještaja, u, kako se vjeruje, pokušaju prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da učvrsti vlast unutar kraljevske porodice.

Ahmed je zadržan u petak kao dio sigurnosne akcije koja uključuje zatvaranje Mohammada bin Nayefa, kraljevog nećaka i bivšeg ministra unutrašnjih poslova i prestolonasljednika, izvijestilo je nekoliko američkih izvora. Obojica viših članova kraljevske porodice viđena su kao moguće alternative Bin Salmanu, de facto vladaru Kraljevine, u naslijeđivanju 84-godišnjeg kralja Salmana.

Prema navodima Wall Street Journala, princ Ahmed i Bin Nayef optuženi su da su kovali državni udar da svrgnu kralja i njegovog sina. Do subote izvještaji ističu da je akcija proširena da uključi desetke zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova, viših oficira i drugih osumnjičenih da podržavaju pokušaj državnog udara.

Saudijske vlasti nisu dale zvanični komentar na ta hapšenja.

Ko je princ Ahmed?

Ahmed je jedan od najstarijih članova vladajuće porodice Al Saud.

On i njegov stariji brat posljednji su preostali članovi utjecajnog bloka “Sedam Sudairija”, sastavljenog od sedam sinova kralja Abdulaziza – koji se smatra modernim osnivačem Kraljevine – i njegove omiljene supruge Husse bint Ahmed al-Sudairi.

Braća su se povezala da osiguraju tron, pa su važna ministarstva raspoređena među njima i ostala izvan dometa drugih desetaka kraljevih sinova. Oni uključuju bivšeg kralja Fahda, koji je vladao državom od 1982. do 2005, princa Sultana, koji je bio ministar odbrane gotovo pola stoljeća prije nego što je postao prestolonasljednik kralja Abdullaha 2005, kao i trenutnog kralja.

Rođen početkom 1940-ih, princ Ahmed formalno se obrazovao u saudijskoj prijestonici Rijadu. Kasnije je otišao u Sjedinjene Američke Države, gdje je završio političke nauke na Univerzitetu Redlands u Kaliforniji 1968.

Decenijama je bio zamjenik ministra unutrašnjih poslova, a ministrom je imenovan u junu 2012. No, iznenada je odstupio s dužnosti nakon manje od pet mjeseci u toj ulozi. Zamijenio ga je Mohammed bin Nayef, drugi važan zatvorenik.

Nekoliko godina princ Ahmed bio je odgovoran i za nadziranje svetih mjesta u Meki i Medini.

Kao najmlađi od sedmorice braće Sudairi, ranije je posmatran kao potencijalni budući vladar, ali je najmanje dvaput gurnut ustranu.

Ipak, držao je zvanični utjecaj kao član Beye ili Vijeća odanosti, tijela starijih članova kraljevske porodice koje mora odobriti stupanje sljedećeg kralja na tron.

Godine 2017. bio je jedan od tri člana Vijeća odanosti koji se protivio ideji da mladi Bin Salman postane prvi u redu nasljeđivanja trona i gurne ustranu starije prinčeve, prema nekoliko medijskih izvještaja.

Napustio Kraljevinu

Princ Ahmed je napustio Saudijsku Arabiju u novembru 2017. prije kampanje hapšenja članova kraljevske porodice, vrhunskih zvaničnika i poslovne elite, u pokušaju borbe protiv korupcije među višim ešalonima birokratije kraljevstva. Uhapšeni su sedmicama bili zaključani u luksuznom hotelu Ritz-Carlton u Rijadu.

Princ Ahmed se vratio u kraljevstvo iz Londona u oktobru 2018, nakon što su mu navodno obećali da neće biti zatvoren.

Dok je bio u Londonu, javno se protivio Bin Salmanovoj vojnoj kampanji u Jemenu, koju je pokrenuo 2015. kad je Saudijska Arabija formirala koaliciju s drugim arapskim državama da porazi pobunjenike Huse.

Gotovo dvominutni video koji je podijeljen na internetu u septembru 2018. prikazao je princa Ahmeda koji je, navodno, izazvao demonstrante koji su protestirali protiv uloge Kraljevine u Jemenu zašto su se žalili njemu umjesto kralju i prestolonasljedniku.

Prišavši im, princ je pitao demonstrante ispred svog londonskog doma da ne stavljaju cijelu kraljevsku porodicu u jedan koš.

“Šta cijela porodica Al Saud ima s ovim? Postoje izvjesni pojedinci koji su odgovorni. Nemojte uključivati nikoga drugog.”

Kad ga je demonstrant upitao ko je odgovoran za rat, odgovorio je: “Kralj i prestolonasljednik i ostali u državi.”

Također je dodao kako se nada da će rat u Jemenu i drugdje prestati čim prije.

Nedugo potom izdao je kratku zvaničnu izjavu rekavši da su njegovi komentari izvučeni iz konteksta i pojasnio je “da su kralj i princ odgovorni za državu i njene odluke”.

Po povratku je, navodno, zadržao svoj dohodak i tretiran je s poštovanjem, ali je otad bio samozatajan.

Prema riječima Alija al-Ahmeda, direktora Instituta za zaljevske poslove i bivšeg saudijskog političkog zatvorenika, princ Ahmed “nije imao stvarnu šansu” postati kralj i vratio se “jer nije imao ambicije”.

Tvrdio je da je pritvor mjera “opreza” i da nije dio navodne spletke.

Izvor: Al Jazeera