Ko je pobjednik izraelsko-poljske svađe

Savez sa Netanyahuom je od strateškog značaja za Orbana, i na lokalnom, ali i u širem kontekstu Evropske unije (EPA)

Konferencija o Bliskom istoku, koja se održala nedavno u Varšavi, trebala je da zbliži Poljsku sa Izraelom i SAD-om kao ključne partnere kad je u pitanju sigurnost. No rezultat po Varšavu je kisela atmosfera sa Izraelom, koja ne prestaje čak nedelju dana nakon samita. Ideja konferencije nije se dopala ni nepozvanom Iranu, ni Palestini koja je karakterisala kao „zlonamernom“, no izgleda da Poljska može od najvećeg saveznika postati istovremeno najveći gubitnik u toj priči.

Nakon završetka samita, umesto mirovnih razgovora nastavlja se jaz između Poljske i Izraela nakon što je Jerusalem Post objavio informaciju kako Benjamin Netanyahu optužuje Varšavu za učešće u Holokaustu. U međuvremenu kancelarija Netanyahua je demantirala tu vest, no ulje na vatru dodao je Israel Kac, koji obavlja dužnost Ministra spoljnih poslova Izraela, koji u nedelju ne samo potvrdio optužbe, već ih je učvrstio rekavši da su „Poljaci antisemitizam isisali sa majčinim mlekom“.

Američka Ambasadorka u Varšavi, Georgette Mosbacher rekla je u sredu poljskim medijima da Kac bi trebao da se izvini za svoje reči.

„Ovo zaslužuje izvinjenje. (…) Bitno je da pokazujemo stvari, koje radimo kako bi se borili protiv antisemitizma. Znam da je Poljska uložila puno napora, i važno je da Izrael bude toga svestan“, zaključila je Mosbacher.

Laži umjesto izvinjenja

U međuvremenu, isto u sredu, portal Times of Israel publikovao je informacije o navodnoj devastaciji jevrejskih grobalja u Poljskoj, između ostalog u gradu Svidnica u Donjoj Šleziji. Na ovu vest reagovao je ambasador Poljske u Izraelu, Marek Magierowski rekavši da je lično potvrdio sa gradonačelnikom Svidnjice da se takva situacija nije desila.

„Ovo je obična laž”, napisao je Magierowski na Twitteru, dok je predsednik fondacije From The Depths, Jonny Daniels, rekao da ovakve radnje služe stvaranju antisemitizma. Odnos Izraela i Poljske je opterećen teškom prošlošću, tenzije su vaskrsle prošle godine kad je desničarska vlada u Poljskoj rešila da uvede novi zakon, prema kom svako ko tvrdi da je Poljska odgovorna za Holokaust, biće kažnjen.

Zakon i informacije o njemu su bile kontraverzno sačinjene, te izazvale su negodovanje kako u Izraelu, tako i u drugim svetskim zemljama uz optužbe da time PiS želi da zataška činjenice da pojedini Poljaci jesu sarađivali sa nacistima.

Orban dobitnik u Poljsko – izraelskoj svađi

Teški historijski odnosi nisu problem za Viktora Orbana, čija zemlja za razliku od Poljske je učestvovala u eksterminaciji Jevreja tokom Holokausta (slučaj mađarskih železnica, koje su korišćene za transport Jevreja do koncentracionih logora), pa u ovom slučaju izgleda ni Izrael nije opterećen. I dok je Poljska odbila da učestvuje u sastanku V4 + Izrael, Viktor Orban jača antievropsku politiku uz pomoć Izraela i otvara gospodarsko predstavništvo sa diplomatskim statusom u Jerusalemu.

Edit Zgut, mađarska politologinja, kaže da Netanyahu želi uticaj u višegradskoj četvorci, kako bi oblikovao pristup Evropskoj uniji prema svojoj želji.

„Krajnji nacionalista Viktor Orban je kao nacrtan za tu ulogu”, tvrdi Zgut te objašnjava da Izraelu godi Orbanovo suprostavljanje evropskom konceptu zaštite ljudskih prava, koji je kritičan prema Izraelu (i njegovom pristupu Palestini).

Zgut ističe da još je bitnija činjenica da su obojica političara bivše mušterije poznatog američkog političkog stratega Arthura Finkelštajna, koji je preminuo 2017. godine, a poznat je po radu sa desničarskim političarima u Izraelu i Centralnoj Evropi i kreiranju njihovih političkih strategija. Finkelštajn se smatra autorom antisoroševe kampanje.

Strateški značaj

„Zbog toga savez sa Netanyahuom od strateškog je značaja za Orbana, i to na lokalnom, ali i u širem kontekstu Evropske unije: Orban može sad da negira optužbe za antisemitizam (kod antisoroševe kampanje) jer tu kampanju je legitimizovao sam Netanyahu”, ističe Zgut i dodaje da je Netanyahu lično pozdravio antisoroševu kampanju prošle godine, tokom svoje posete Mađarskoj rekavši da nije antisemitska.

„(Netanyahu) je (tad) Orbana nazvao pravim prijateljem Izraela ignorišući činjenicu da je isti taj Orban veličao Miklosa Horthy, mađarskog lidera, koji je kolaborirao sa nemačkim nacistima”, primećuje Zgut.

U međuvremenu, kako informišu agencije Viktor Orban, tokom boravka u Jerusalimu na sastancima po formatu Višegradske 4+Izrael otvorio je trgovinsku komoru u tom gradu, koja je dobila diplomatski status. Poljska je otkazala učešće u samitu Višegradske četvorke u Jerusalimu nakon diplomatskog skandala izazvanog od strane Izraela u Varšavi prošle nedelje.

Samit Višegradske četvorke, koju osim Poljske, čine Češka, Slovačka i Mađarska, ipak se održao u formatu bilateralnih sastanaka Slovačke, Češke i Mađarske sa predstavnicima Izraela.

Izvor: Al Jazeera