Ko je planirao da ubije Erdogana – Gulen ili Izrael?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u nedjelju u radnu posjetu Bosni i Hercegovini (EPA)

Turske obavještajne agencije nastavile su provoditi istragu vezano za dojave koje su zaprimile od različitih izvora da bi na predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana mogao biti izvršen atentat tokom njegove posjete balkanskim zemljama.

Dojava je došla od grupe turskih državljana koji žive u Makedoniji. Zapadne obavještajne službe također su obavijestile svoje turske kolege o informacijama da ”osobe turskog porijekla pripremaju atentat na Erdogana tokom njegove posjete Balkanu”.  

Obavještajne službe nisu bile u stanju da utvrde konkretne informacije o danu, lokaciji i načinu izvođenja mogućeg atentata na predsjednika, ali su dobile informacije da dvije osobe iz skupine koja planira izvesti atentat pripadaju pokretu Fethullaha Gulena, kako navodi turski list Yeni Safak.   

Na sajtu ovog lista se navodi da postoji povezanost Izraela s planom atentata, prema istragama turskih obavještajnih službi, te se dodaje da je Izrael poslao ubice da izvrše ovu operaciju.   

List prenosi navode portala za vojna i obavještajna pitanja Veterans Today da američka administracija smatra kako ne može napasti Iran bez prethodnog atentata na Erdogana, te da će ruski predsjednik Vladimir Putin biti primoran da odustane od podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i da zaustavi prodaju oružja Iranu kada Erdogan više ne bude pored njega.     

Posjeta Bosni i Hercegovini

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u nedjelju u radnu posjetu Bosni i Hercegovini. Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali su ga predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, njegova supruga Sebija Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te ambasador Turske u Sarajevu Haldun Koc.  

Medijski izvori iz Sarajeva navode da je posjeta održana u svečanoj atmosferi u kojoj je veliki broj Turaka i gra]ana BiH dočekao predsjednika Erdogana, dodajući za Al Jazeeru da se posjeta odvijala uz pooštrene mjere sigurnosti i da je protekla bez incidenata.

Nakon sastanka delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Turske u zgradi Predsjedništva BiH, održana je konferencija za novinare na kojoj su se obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Predsjednik Erdogan je komentirao prijetnje koje su se odnosile na mogući atentat na njega, rekavši: ”Iz obavještajne službe sam čuo to. Upravo zbog toga što su stigle – ja sam došao ovdje. Prijetnje nas ne mogu zaustaviti na ovom putu na kojem smo. Idemo dalje. Kao što znate, hiljade ljudi iz različitih evropskih država je ovdje, ako ne vide lidera kojeg žele da vide – ako se s njim ne susretnu – to ne bi bilo dobro za mene”.

Posjeta se odvijala uz pooštrene mjere sigurnosti i protekla je bez incidenata

Zamjenik premijera Turske Bekir Bozdag, komentarišući dojave o mogućem atentatu na predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana na Balkanu, izjavio je da turski predsjednik nije osoba koja se boji prijetnji smrću.

Bozdag se, nakon što se pojavila informacija o mogućem atentatu, oglasio na društvenoj mreži Twitter navodeći da “dojava atentata na našeg predsjednika nije ništa novo, stalno postoje”. Kazao je kako znaju da postoje krugovi koji žele uništiti turskog predsjednika Erdogana, te je podsjetio da je predsjednik Turske do danas prevazišao mnoge prijetnje i prepreke, zavjere i igre.

Prema njegovim riječima, Recep Tayyip Erdogan nije lider koji će se predomisliti zbog prijetnji ili straha od smrti. On će, naglasio je Bozdag, nastaviti svoj put dalje s istom odlučnošću.

Izvor: Al Jazeera i agencije