Ko je novi ruski premijer Mihail Mišustin?

Mišustina zanima sport, posebno hokej na ledu, a član je Nadzornog odbora HK CSKA iz Moskve (EPA)

Mihail Vladimirovič Mišustin novi je ruski premijer, a nominirao ga je predsjednik te zemlje Vladimir Putin istog dana kad je kompletna Vlada Rusije na čelu s Dmitrijem Medvedevom podnijela ostavku.

U saopćenju Kremlja navodi se da je Mišustin prihvatio ponudu, a da je Putin potom prijedlog za njegovo imenovanje proslijedio na usvajanje u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta.

Zastupnici u Dumi već u četvrtak trebali bi se izjasniti o imenovanju Mišustina za novog premijera Rusije.

Mišustin, kome su 53 godine, u Vladi Rusije radi od 1998.

Malo poznat javnosti

Za to vrijeme nekoliko puta privremeno je prekidao aktivnosti radi vlastitog biznisa. Dvije godine bio je predsjednik Capital Partnersa i partner grupe Asset Management.

Diplomu na Mašinskom fakultetu u Moskvi stekao je 1989, a četiri godine poslije i doktorat.

Godine 2010. stekao je doktorat ekonomskih nauka, a napisao je i tri knjige na temu porezne administracije. 

Nakon studija dobio je mjesto direktora laboratorije, a kasnije se priključio Međunarodnom računarskom klubu (ICC), javnoj neprofitnoj organizaciji, koja je kasnije postala organizator Međunarodnog računarskog foruma, jedne od najvećih izložbi računara u Rusiji.

Godine 1998. počeo je raditi kao asistent za informacijske sisteme računovodstva i kontrole naplate poreza pri Saveznoj poreznoj upravi.

Na čelu je Uprave od 2010, a dosad se nije mnogo isticao u javnosti, kojoj je malo poznat.

Oženjen je i ima tri sina.

Nema velike političke ambicije

Zanima ga sport, a posebno hokej. Član je Nadzornog odbora HK CSKA iz Moskve.

Prema informacijama iz teksta koji je prošle godine objavio Financial Times, Mišustin je na mjestu šefa Porezne uprave, zahvaljujući poznavanju najnovijih tehnoloških dostignuća, uveo najnovije sisteme na svijetu i znatno unaprijedio naplatu poreza u zemlji.

Prema agenciji AP, izbor Mišustina, koji nema velike političke ambicije, ukazuje na to da on na čelu Vlade Rusije neće imati nezavisnu ulogu.

Pojedini analitičari smatraju da će se Putin tim potezom nametnuti kao neko ko će biti još jači i utjecajniji od premijera, dok će njegova predsjednička funkcija biti više dekorativna.

Izvor: Mediji