Ko je mladić koji je spasio svijet od hakerskog napada

Hakerski napad pogodio je 200.000 korisnika širom svijeta (EPA)

Mladi Britanac koji je spriječio širenje zloćudnog računarskog virusa evidentiranog ovog vikenda širom svijeta zove se Marcus Hutchins, objavili su britanski mediji.

Hutchins, 22-godišnji istraživač računarske sigurnosti zaslužan je za zaustavljanje napada softverom koji blokira računarr i ne dozvoljava njegovo korištenje dok se hakerima ne isplati otkup (ucjenjivački softver ili ransomware).

Virus WannaCry zahvatio je više od 200.000 računara u 150 zemalja svijeta.

Na svom blogu MalwareTech objavio je i da je zahvaljujući svom znanju i činjenici da je relativno brzo došao do primjerka ucjenjivačkog softvera uspio zaustaviti njegovo širenje. Bilo je dovoljno registrirati domenu koja se nalazila u kodu ovog softvera, a koju je program stalno tražio.

“Uspjeli smo zaustaviti širenje ucjenjivačkog softvera i zarazu novih računara od registracije domene”, zapisao je Hutchins u svom blogu, prenosi Dnevnik.hr.

Otkad je Hutchins otkrio da je zaustavio širenje ucjenjivačkog softvera, pohvale pljušte sa svih strana.

Andrew Mabbitt, suosnivač kompanije za računarsku sigurnost Fidus, odao mu je posebno priznanje na Twitteru.

“Mogu reći da je jedan od najinteligentnijih i najtalentiranijih ljudi koje poznajem. Plaćaju ga da radi ono što smatra hobijem, što je za mnoge san”, rekao je Mabbitt.

‘Prijetnja koja eskalira’

Britanski stručnjaci za tehnologiju radili su tokom noći na popravci računarskih sistema zdravstvenih službi nakon masovnog napada ucjenjivačkim softverom, izjavio je danas ministar za nacionalnu sigurnost Ben Wallace.

Prema njegovim riječima, stručnjaci za cyber-sigurnost u Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) sarađivali su s Nacionalnim centrom za cyber-sigurnost da poprave računarske sisteme nakon što je virus izazvao velike probleme, prenosi Reuters.

Taj napad primorao je više desetina britanskih bolnica da otkažu pojedine operacije i zakazane preglede.

Wallace je negirao da je moguće da je nedostatak investicija u Nacionalnu zdravstvenu službu doveo do izloženosti zdravstvenih službi takvim napadima, što je ključna tvrdnja opozicione Laburističke stranke uoči parlamentarnih izbora 8. juna.

Virus koji stručnjaci nazivaju “Wanna Decryptor”, “WCry” i “WannaCry” paralizirao je računare kojima se služe mreža bolnica u Velikoj Britaniji, njemačka državna željeznica i veliki broj drugih kompanija i vladinih agencija u svijetu.

Napad, za koji se vjeruje da je bio najveći plan iznude novca posredstvom interneta ikad zabilježen, prema ocjeni Europola, predstavlja “prijetnju koju eskalira”.

Izvor: Agencije