Ko je Carles Puigdemont, katalonski predsjednik

Za predsjednika Katalonije izabran je 10. januara 2016. godine (EPA)

Stanovništvo u  Kataloniji u nedjelju se  izjasnilo o nezavisnosti, uprkos sudskoj zabrani referenduma i intervenciji policije.

Tamošnja vlada je objavila da je na referendum izašlo gotovo 2,26 miliona birača, od čega ih je 90 posto glasalo za nezavisnost te sjeveroistočne španske pokrajine.

Odmah po okončanju procesa katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao je kako je nakon referenduma “ostvareno pravo da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike”.

“Vlada kojom predsjedam će idućih dana poslati u parlament izraz želje za suverenitetom našeg naroda, odnosno rezultate današnjeg izjašnjavanja, kako bi se mogao primijeniti zakon o referendumu”, rekao je Puigdemont.

Ko je Carles Puigdemont

Rođen u Ameru, mjestu koje se nalazi nedaleko od Girone, na počecima svoje profesionalne karijere Carles Puigdemont bavio se novinarstvom pišući za nekoliko lokalnih novina.

U novinarskoj karijeri je brzo napredovao pa je bio direktor Katalonske novinske agencije, a zatim i nedjeljnika Catalonia Today.

Kao dugogodišnji simpatizer, a zatim i kao član partije Convergence and Union (CiU), politički karijeru je započeo na mjestu parlamentarca 2006. godine.

Već 2011. izabran je za gradonačelnika Girone, gdje je i živio četiri godine, da bi zatim bio izabran na mjesto predsjednika Asocijacije opština za nezavisnost.

Otac dvije kćerke

Za predsjednika Katalonije izabran je 10. januara 2016. godine.

Puigdemont potiče iz stare i tradiciji okrenute katalonske porodice. Rođen je u familiji sa osmero muške djece.

Nakon završenog školovanja posvetio se novinarstvu sa posebnim akcentom na izvještavanje iz Katalonije. Godine 1988.  sakuplja sve evropske reference o Kataloniji kako bi izradio publikaciju koja će se baviti njenom historijom i kulturom.

Oženjen je rumunskom novinarkom Marcelom Topor s kojom ima dvije kćerke.

Oštra reakcija španske vlade

Španska policija je tokom zauzimanja 92 škole s glasačkim kutijama rastjerivala građane koji su ih tijelima branili nakon čega su ozlijeđene 844 osobe, od kojih dvanaest policajaca dok su četiri osobe uhapšene.

Najviše je ozlijeđenih u Barceloni, njih 294, podatak je katalonske medicinske službe.

Španski Ustavni sud je ranije poništio zakon o referendumu donesen u katalonskom parlamentu te izjašnjavanje proglasilo nezakonitim.

Grupe koje se zalažu za nezavisnost Katalonije i sindikati najavili su generalni štrajk za utorak u znak protesta protiv policijske akcije usmjerene protiv referenduma, ali i kako bi iskoristili zanos ljudi iskazan u nedjelju.

Izvor: Agencije