Ko je Andrej Plenković: Birokrata ili voli izazov?

Andrej Plenković je, nedugo nakon što je preuzeo vodstvo u HDZ-u, pobijedio na ponovljenim izborima (AP)

Gotovo izvjesni, budući, hrvatski premijer i lider HDZ-a Andrej Plenković najmoćniji je čovjek Hrvatske.  Nakon nedjeljnih izbora u Hrvatskoj o Plenkoviću se mnogo piše, a prije svega se ističe njegova politička biografija. A kada je bio kandidat za Karamarkovog nasljednika, mediji su ga opisivali kao uljudnog, blagoglagoljivog, mirnog, nesklonog galami i lupanju šakom po stolu, prenosi Tanjug.

Ali, istovremeno i kao onog koji je “vodu pio s istog izvora” kao bivši premijer Zoran Milanović i aktuelna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Neki su pak podsjećali da on pripada curicama koji su SAd i Evropi vide sve.

Dugo u politici, kratko u stranci

“Njihov su život NATO, engleski jezik, latinske doskočice, šampanjac, jastozi, dakle sve ono što jadni hrvatski narod nema niti će, dok oni budu vladali, imati. Samo onaj koji se ujutro probudi, otvori prozor i vidi kako neki bijednik kopa po kontejneru za smeće, može biti ispravan i Hrvatskoj koristan političar”, pisao je tada hrvatski portal 24sata.

Taj medij se zapitao i kako da onaj koji upravo jede “kovača (jedna od najpoznatijih vrsta riba u Jadranu) na pjeni od badema može razumjeti onoga koji mjesecima nije platio struju, jer je izgubio posao”?

Iako relativno kratkog formalnog staža u stranci, Andrej Plenković nije od jučer u politici. Njegov razvojni put bio je vrlo sličan onom koji je prošao Milanović.

Obojica su negdje u isto vrijeme, u prvoj polovini 90-ih godina, u političke vode uskočili iz Ministarstva vanjskih poslova, koje će se pokazati najvećim rasadnikom političkih kadrova u samostalnoj Hrvatskoj. 

Vješt manipulator medijima

Pojedine stranačke kolege, međutim, o Plenkoviću kažu da se mora priznati da vješto manipulira medijima i da je proračunat, ali kada se sve to razgoliti, kažu, tu nema ništa. 

Uoči prvog TV duela sa Milanovićem u predizbornoj kampanji jedan mladi HDZ-ovac je predvidio da će se “Zoki u tom duelu pogubiti”.

“Podsjeća na bolji dio Ive Sanadera. Nemojte zanemariti da je Andrej naočit, visok, krupan, da ima pokoju kilu viška, a to sve ostavlja utisak”, naveo je on.

Jedan neimenovani diplomata, koji, kako je navedeno, dobro poznaje Plenkovića i Milanovića je, poredeći ih, rekao:

“Milanoviću niko ne može osporiti da je vrlo bistar, lukav i obrazovan tip, ali je, koliko god se trudio dokazati taj svoj urbani identitet, i neka vrsta fajtera s periferije, iz socijalnog okružja Dubrave, Pešćenice. Plenković ima daleko urbaniju podlogu, smiren je i vrlo kulturan. Što je također važno, vrlo je radišan. Takav je bio gdje je god radio”, naveo je pomenuti diplomata napominjući da nikako ne treba zaboraviti da je Plenković kandidaturom za šefa HDZ-a “ostavio gažu u EU parlamentu, sa nekih 12 hiljada eura primanja, da bi se u Hrvatskoj upustio u priličnu avanturu”.

Podrška Vatikana i Vladimira Šeksa

Plenković je dobio podršku Vatikana, a ima je i od doajena HDZ-a Vladimira Šeksa, koji ga smatra veoma dobrim prijateljem.

HDZ-ovac Zdravko Tomac smatra, pak, da je Plenković “dobar dečko”, ali je više “projekt” koga već tri godine guraju SAD i EU.

“Što god da je u životu radio, radio je, na radost svojih šefova, izvanredno. Na glasu kao radoholičar i perfekcionista ništa u životu nije prepuštao slučaju, pa tako ni kad je prije pet godina okrenuo novu stranicu u svojoj karijeri i ušao u politiku”, pričali su za hrvatske medije ovih sedmica oni koji ga dobro poznaju.

Hladni birokrata ili živi političar koji voli izazov? Kakav je zapravo Andrej Plenković?

Njegov ujak Marko Raos je za hrvatski Exspress ispričao da je kao dijete bio “jako društven, dobar i zaigran dječak, te da nikada nije gledao na to ko je bogat, a ko siromašan”.

Izvor: Agencije