Ko je Ana Brnabić, nova premijerka Srbije

Brnabić ima master diplomu s Univerziteta Hull u Velikoj Britaniji (EPA)

Mandatarka za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić ušla je u vladu prošle godine kao nestranačka ličnost, a u kabinetu Aleksandra Vučića obavljala je funkciju ministrice za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Posljednjih mjesec dana, kada se u javnosti špekuliralo o imenu novog premijera, Brnabić je na pitanje da li bi bila na čelu vlade jednom prilikom rekla: “Hajde danas da ostanemo na tome da ću ostati deo tima, zato što to dugujem čoveku koji me doveo u taj tim i kome i kao predsedniku treba podrška.”

Ranije je izjavila da ko god bude premijer – bit će mu teško, prenosi Tanjug.

Ana Brnabić prva je javno deklarirana gej osoba u vladi Srbije, a Vučić je prošle godine, najavljujući da će Brnabić biti u njegovom kabinetu, rekao da ona ne krije svoju seksualnu orijentaciju te da je to njeno pravo, a da ga zanima njen rezultat.

Brojne dužnosti u angažmani

Prije dolaska na ministarsku funkciju bila je predsjednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Rođena je 1975. godine u Beogradu.

Posjeduje master diplomu s Univerziteta Hull u Velikoj Britaniji i više od deset godina rada s međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.

Član je Upravnog odbora neprofitne fondacije Pexim, koja stipendira talentirane studente iz Srbije i Makedonije, koji se nakon magistarskih studija na Cambridgeu vraćaju u domovinu kako bi pomogli ekonomski i društveni razvoj.

Bila je direktor kompanije Continental Wind Serbia, gdje je radila na realizaciji investicije vrijedne 300 miliona eura u vjetropark u općini Kovin.

Važnu fazu u njenoj poslovnoj biografiji predstavlja angažman u različitim američkim konsultantskim firmama koje su u Srbiji realizirale projekte koje je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj.

Bila je zamjenica direktora Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, ekspert na Programu reforme lokalne samouprave u Srbiji i viši koordinator Programa za ekonomski razvoj opština.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj 2006. godine.

‘Biznis dama godine’

Uložila je veliki napor u podizanje kapaciteta NALED-a za zastupanje interesa poslovnog sektora, lokalnih samouprava i civilnog društva u Srbiji.

Tokom tog angažmana učestvovala je u uvođenju koncepta lokalnog ekonomskog razvoja u Srbiji i jačanju potencijala općina da unapređuju poslovni ambijent na lokalu, uz aktivnu promociju investicija.

Postaje član, a potom i predsjednik Upravnog odbora NALED-a, koji dobija status najveće samostalne privatno-javne organizacije koja se zalaže za unapređenje privrednog ambijenta u Srbiji i koja je, u tijesnoj saradnji s Vladom Srbije, doprinijela jačanju konkurentnosti Srbije u međunarodnim okvirima i na Doing Business listi Svjetske banke.

Dobitnica je priznanja “Biznis dama godine” u kategoriji “Društveno odgovorno poslovanje” za 2013. godinu.

Izvor: Agencije