Ko je Al-Shabab i za koje ciljeve se bori

Naoružana grupa al- Shabab, preuzela je odgovornost za napad u tržnom centru u Nairobiju, drže taoce u centru i ne namjeravaju pristati na pregovore. Evo i detalja o toj somalijskoj grupi.

Napad u Najrobiju jedan je od najvećih koji je Al-Shabab izveo izvan Somalije, a dogodio se u potpuno neočekivanom trenutku.

Teritorija koju kontrolišu u Somaliji se smanjuje. A upravo je završena i borba za prevlast unutar grupe.

Lider Al-Shababa Ahmed Abdi Godane – koji nosi titulu emira – uspio je učvrstiti svoju moć tako što je ubio neke od svojih glavnih suparnika.

Al-Shabab je nastao kao nasilni ogranak Unije islamskih sudova – koja je 2006. preuzela kontrolu u Mogadishuu.

Unija je pobijedila klanovske gospodare rata koji su bili podijelili zemlju na naoružane teritorije.

Na kraju te godine borci Al-Shababa su se neuspješno borili protiv etiopskih snaga koje su napale Somaliju kako bi podržale slabu privremenu vladu.

Nakon poraza od etiopskih vojnika, grupa je otišla u podzemlje te je vodila krvavu pobunu protiv vlade i etiopskih vojnika.

Tokom ovog perioda grupa se zaklela na vjernost Al -Kaidi te iznijela svoj pravi cilj – uspostavu islamskog halifata širom svijeta.

“Uspostavit ćemo islamsku vladavinu od Aljaske i Čilea do Južne Afrike, od Japana i Rusije do Solomonskih otoka, sve do Islanda. Budite upozoreni, dolazimo!” 

Al-Shabab je na području pod svojom kontrolom provodio strogu formu šerijata, tj. islamskog zakona.

Godine 2009. je Al Jazeera snimila prvi dokaz o postojanju stranih boraca u redovima Al-Shababa.

Godine 2011, nakon jake ofanzive pripadnika mirovnih snaga Afričke unije, uglavnom iz Ugande i Burundija, Al-Shabab je potisnut iz glavnog grada i ključnih mjesta oko njega.

U oktobru 2011. Kenija je poslala svoje vojnike u Somaliju da se bore protiv Al-Shababa. To je bio prvi put da su kenijski vojnici otišli u rat.

Godinu dana kasnije, boreći se sa hiljadama kenijskih i somalijskih vojnika, a vjerovatno i američkim bespilotnim letjelicama – grupa se povlači iz lučkog grada Kismayo, svog najvećeg izvora prihoda.

U Kismayu su uzimali novac od uvoza i izvoza te u suštini kontrolisali svu trgovinu. Al-Shabab od tada prelazi na nekonvencionalne taktike, poput autobombi, samoubilačkih napada i improvizovanih bombi.

Grupa svoje aktivnosti prikazuje kroz propagandne spotove i društvene medije. Trenutno se hiljade kenijskih vojnika nalazi u velikim dijelovima južne Somalije u kojoj je Al-Shabab nekoć vladao.

Kenijska vlada kaže da neće prestati boriti se protiv Al-Shababa, kako unutar tako i izvan svojih granica.

Izvor: Al Jazeera