Ko će mome sinu vratiti amputirane ruke?

Uday s rođakom u bolnici: Danima bio u raznim bolnicama, ali mu ljekari nisu uspjeli sačuvati ruke (Al Jazeera)

Samo zato što se zove isto kao i vođa opozicionog plemena, irački mladić Uday Hatem prošao je kroz različite oblike torture, zbog čega je ostao bez obje ruke. Mediji ovakva dešavanja zataškavaju, iako se u posljednje vrijeme veoma često ponavljaju.

Hatem (24) se 23. jula nalazio izvan teritorije Amiriyah Fallujah, zapadno od Bagdada, kada je zaustavljen i uhapšen na kontrolnom punktu iračke vojske. Ovaj mladić nije bio na spisku osoba za kojima tragaju iračke vlasti, niti je počinio bilo kakav krivični prekršaj. Njegova jedina krivica bila je sličnost imena, i ništa više.

Uday Hatem Soleiman glasi puno ime ovog mladića. One koji ga ne poznaju ovo ime asocira na emira plemena Dulaim, šejha Hatema Solimana, koji je u stalnim sukobima s iračkom Vladom, zbog optužbi da sarađuje s grupom Islamska država Irak i Levant i da im olakšava ulazak na iračku teritoriju.

Međutim, činjenica je da ovo pleme nema nikakve veze s ISIL-om te da su javno obznanili da imaju potpuno drugačiji stav od ove organizacije.

Zaustavljena cirkulacija

Kada je pripadnik sigurnosnih snaga zatražio njegovu ličnu kartu i pročitao ime, povezao ga je s vođom plemena Dulaim, misleći da su u rodu. Pod takvom sumnjom ga je uhapsio te je objašnjavao kolegama da je Uday rođak plemenskog vođe Hatema. Uday je prebačen u ogranak obavještajne službe, osma sekcija.

Tu su ga držali u pritvoru, čvrsto vezanih ruku, od 9:00 do 16:00 sati. Zbog prejakog vezivanja ruku, došlo je do zaustavljanja cirkulacije krvi u njegovim rukama, koje su potom potamnile i natekle.

Pripadnici sigurnosne službe, koji su ga i uhapsili, pokušali su mu pružiti pomoć, ali bezuspješno, jer je već tada nastupilo teže oštećenje ruku. Nakon toga su odlučili zatvorenika prebaciti u bolnicu u Amiriyah Fallujah, gdje ostaje deset dana, od 9. do 19. augusta 2015. godine. Potom ga premještaju u bolnicu Yarmouk, u samom centru Bagdada, ali ni tu mu medicinsko osoblje nije uspjelo zaliječiti oštećenje koje je nastalo.

Nakon nekoliko dana, Uday je prebačen na liječenje u jednu bolnicu u Erbilu, na sjeveru Iraka. Tu su mu uređene tri operacije. Tokom treće operacije doktori donose odluku da mu moraju amputirati obje ruke. Uday je sada bez ruku, i to samo zato što je pripadnik iračkih sigurnosnih snaga “pretpostavio” da je u srodstvu s osobom koja je u sukobu s iračkom Vladom.

Udayev otac rekao je za Al Jazeeru da ih je ministar odbrane Khaled al-Obeidi primio prije dva dana i obavijestio kako će formirati komisiju za provođenje istrage u slučaju Udaya, pri čemu mu je obećao da će otkriti imena odgovornih koji su učestvovali u mučenju njegovog sina.

Nenadoknadiv gubitak

Dodao je da je komisija završila rad u utorak i dala preporuke ministru odbrane, “ali, mi ne znamo šta piše u tom izvještaju, ni koji će biti krajnji ishod toga. Još uvijek se ne zna da li će počinitelji biti kažnjeni.”

S tugom je upitao: “Ko će vratiti mom sinu ruke? Ništa na svijetu to ne može nadoknaditi.”

Hapšenja u Iraku zbog sličnosti imena nisu nešto novo. Naprotiv, posljednjih godina ovakva hapšenja postaju veoma raširena pojava, gdje tajni “doušnici” imaju negativnu ulogu u prenošenju informacija o nevinim ljudima, zbog čega oni provode mjesece i godine u zatvorima iako su nedužni.

U Iraku postoji na hiljade slučajeva kao što je Udayev. Raada Hamdanija (psudonim), koji je živio u distriktu Samarra, u pokrajini Salahuddin, uhapsile su 2008. godine iračke snage sigurnosti samo zato jer se zove isto kao i osoba sa spiska traženih lica. Srećom, njegov slučaj nije okončao kao Udayov. U zatvoru je proveo osam mjeseci, iako je bio potpuno nevin.

Uhapšen je samo zato što je zamijenjen s osobom koja je preminula sedam mjeseci prije njegovog hapšenja, što je on bezuspješno pokušavao objasniti vojnicima koji su ga zarobili. Njegov slučaj dobio je epilog kada je izašao pred sud, nakon sedam mjeseci provedenih u vojnom zatvoru iračke vojske u centru države.

Kaže da su snage koje su ga uhapsile tragale za osobom u 43. godini života, “dok sam ja tu to vrijeme imao samo 27 godina”.

‘Tajni doušnici’

“Ne znam zbog čega su insistirali na mom hapšenju. Niko nije znao gdje se nalazim; moja porodica je saznala gdje sam tek nakon dva mjeseca.”

Mustafa Sadoun, direktor iračkog Opservatorija za ljudska prava, uputio je poziv iračkoj Vladi, posebno Ministarstvu odbrane, da provedu istragu u slučaju Udaya Hatema i da “ne odugovlače proces formiranjem odbora, zbog čega će ovaj čovjek izgubiti svoja prava”.

Sadoun dodaje da je Raad al-Hamdan vjerovatno uhapšen na osnovu informacija “tajnog doušnika”, što je povod za hapšenje na desetine hiljada zatvorenika koji se trenutno nalaze u iračkim zatvorima.

Tokom augusta iračke sudske instance oslobodile su 8.536 osumnjičenih osoba čija optužnica nije potvrđena, od kojih je njih 7.255 oslobođeno tokom same istrage.

Uprkos sve težine priče građanina Udaya i onoga čemu je bilo izložen, većina iračkih medija ne osvrće se na nju, jer se prvenstveno radi o državnim ili medijima političkih stranaka vladajuće koalicije.

Izvor: Al Jazeera