Ko bi mogao voditi najveće turske gradove

Imamoglu, Yavas i Soyer vode na lokalnim izborima u najvećim turskim gradovima (Reuters)

Vladajuća turska Stranka pravde i razvoja (AK partija) predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prema dosad prebrojanim glasovima na lokalnim izborima u Turskoj, osvojila je najveći broj gradonačelničkih mjesta, ali čini se da gubi čelne pozicije u glavna tri grada, Istanbulu, Ankari i Izmiru.

Glavni kandidati za gradonačelnika Istanbula

Istanbul je najvažniji grad za političke partije na lokalnim izborima. Tu živi više od 15 miliona ljudi, više od 20 posto turske ukupne populacije. Također, grad je ekonomska i kulturna prijestolnica države. Istanbulom je od 2004. upravljala vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP).

Ekrem Imamoglu, načelnik istanbulskog distrikta Beylikduzu, kandidat je Republikanske narodne stranke (CHP) za gradonačelnika Istanbula. 

Prije ovoga, Imamoglu je bio na čelu porodičnog biznisa, član odobra Nogometnog kluba Trabzonspor i direktor lokalne organizacije CHP-a u Beylikduzu. 

Njegovu kandidaturu također podržava stranka IYI, kao dio Nacionalnog saveza formiranog između ove partije i CHP-a. 

Imamoglu se takmičio protiv kandidata AKP-a za gradonačelnika, bivšeg premijera i predsjednika Parlamenta Binalija Yildirima.

Imamoglu trenutno vodi u utrci za gradonačelnika Istanbula, ali još nisu prebrojani svi glasovi zbog prigovora na nepravilnosti na određenim biralištima. 

Prema preliminarnim rezultatima, Imamoglu je osvojio 4.159.650 glasova, a kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Binali Yildirim 4.131.761 glas, javlja Anadolija.

Pretvoreno u postotke, Imamoglu je dobio povjerenje 48,65 posto birača, a Yildirim 47,7 posto. Prebrojano je 99 posto listića.

Glavni kandidati za gradonačelnika Ankare

Glavni grad Turske Ankara je drugi najnaseljeniji grad sa 5,5 miliona stanovnika. Zbog velikog broja stanovnika i centralne pozicije u političkom životu, Ankara je jedan od najvažnijih gradova na lokalnim izborima. Prijestolnicom je od 2004. upravljao AKP. 

Kandidat AKP-a na izborima bio je bivši ministar okoliša i urbanog planiranja Mehmet Ozhaseki, koji se sa potpredsjednik ove stranke. 

Kandidat CHP-a Mansur Yavas poznati je lokalni zvaničnik u Ankari koji je od 1999. do 2004. bio načelnik distrikta Beypazari. 

U 2009. godine postao je kandidat MHP-a za gradonačelnika Ankare i bio je treći, nakon kandidata AKP-a i CHP-a. 

Uoči lokalnih izbora 2014, Yavas se pridružio CHP-u i ušao u utrku za gradonačelnika drugi put. Iako je izgubio na izborima, podigao je broj glasova. 

Preliminarni rezultati u Ankari pokazali su da je Yavas osvojio 50,6 posto glasova, pri čemu je prebrojano 92 posto glasova.

Glavni kandidati za gradonačelnika Izmira

Izmir je treći najveći grad u Turskoj sa populacijom od 4,3 miliona stanovnika. Nalazi se na obali Egejskog mora, na području Turske sa najviše industrije. Izmir je luka koja povezuje egejsku regiju sa svijetom. Grad je kroz historiju bio ekonomsko i kulturno središte. 

Izmir je poznat kao veliko uporište glavne opozicione partije CHP-a koja ima svoje gradonačelnike od 2004.

Na ovim lokalnim izborima kandidat CHP-a je načelnik distrikta Seferhisar Tunc Soyer, dok je kandidat AKP-a bivši ministar ekonomije Nihat Zeybekci, sada zastupnik u Parlamentu.

Soyer je lokalni političar u Izmiru i bio je načelnik od 2009. Prije toga, bio je savjetnik gradonačelnika Izmira i zamjenik generalnog sekretara Privredne komore ovog grada. 

Soyer je u utrci za gradonačelnika Izmira u vodstvu s 58,1 posto glasova, dok je Zeybekci dobio podršku 38,5 posto birača.

Izvor: Agencije