Književnik Benjamin Moser otvorio Bookstan

Predstavljanjem knjige "Sontag: život i djelo" Benjamina Mosera večeras je otvoren Međunarodni festival književnosti "Bookstan" na Trgu "Susan Sontag" ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu (Fena)

Predstavljanjem knjige “Sontag: život i djelo” Benjamina Mosera večeras je otvoren Međunarodni festival književnosti “Bookstan” na Trgu “Susan Sontag” ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Tokom naredna četiri dana planirano je više od 20 događaja, a dio programa bit će u nešto drugačijem obliku nego ranijih godina.

“Knjiga je o životu žene po kojoj je nazvan ovaj trg. Ona je jedan od velikih junaka američke i bosanske kulture koja je došla ovdje i to rizikujući život da predstavi ideal kulture i civilizacije. Nije to bila samo bosanska ni evropska kultura već je to bilo nešto za cijeli svijet. Dakle, to je veliko naslijeđe. Veoma smo sretni što možemo predstaviti knjigu u Sarajevu kako bismo održali priču u životu među ljudima koji ne znaju za Susan Sontag”, rekao je Moser za Fenu.

On je u razgovoru sa Borom Kontićem predstavio svoje djelo prisutnoj publici ovogodišnjeg festivala “Bookstan”.

Riječ je o knjizi s više od sedam stotina stranica i dva bloka fotografija, koja donosi portret jedne od najvećih intelektualki savremenog svijeta.

Genijalnost i humanost spisateljice

Direktor Festivala i izdavačke kuće “Buybook” Damir Uzunović istakao je da je Benjamin Moser dobio Pulitzerovu nagradu za ovu biografiju. Odbor Pulitzerove nagrade za 2020. godinu u kategoriji biografija, opisao je knjigu riječima “Autoritativno konstruirano djelo ispričano s pȃtosom i gracioznošću, koje pored ovisnosti, seksualnih nedoumica i nestalnih entuzijazma, bilježi genijalnost i humanost spisateljice”.

“Susan Sontag je veoma poznata u Sarajevu gdje je i dobila svoj trg. Prisustvo ljudi govori da se radi o velikom kulturnom događaju ove godine. Presretni smo što promocijom knjige “Sontag: život i djelo” otvaramo “Bookstan” koji će trajati četiri dana”, rekao je Uzunović.

Knjigu je, u prevodu Senade Kreso, izdala izdavačka kuća “Buybook”.

“Na Festivalu će gostovati i Saša Ilić, dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman godine i Stefan Bošković, ovogodišnji dobitnik Nagrade Evropske unije za književnost”, dodao je Uzunović. 

Za mlade književne kritičare namijenjene su radionice, a na današnjoj im je predavanje održao Benjamin Moser. Imat će priliku slušati više od 15 predavača.

Domaći autori čije će knjige biti predstavljene tokom festivala su Semezdin Mehmedinović s drugim, dopunjenim izdanjem knjige „Ovo vrijeme sada“, Benjamin Bajramović s prvijencem „Itake“, Lamija Begagić sa zbirkom priča „Bolji mi“, Amila Kahrović Posavljak s novim romanom „Izvedeni iz kičme“, Mile Stojić s reizdanjem poznate knjige „Cafe Nostalgija“, Tarik Đođić s knjigom „Divojka“, Goran Samardžić sa zbirkom poezije „Bela“, Darko Cvijetić s novim romanom „Što na podu spavaš“, Elvira Mujčić s prvom knjigom prevedenom na bosanski jezik, „Deset šljiva za fašiste“, Džemaludim Latić s knjigom „Lice iste žene“ , Almin Kaplan sa zbirkom „Dubravske priče“ i Almir Imširević s knjigom „Najljepši od svih svjetova“.

Izvor: Agencije